V Guatemale objavili hrobku mayského kráľa

NETKY.SK • 19 Júl 2010, 07:03 • 2 min
V Guatemale objavili hrobku mayského kráľa

V Guatemale objavili hrobku mayského kráľa

slovakia

left justify in out

img

Nové vykopávky odkryli pod pyramídou slnečného boha miesto posledného odpočinku mayského vládcu spred približne 1600 rokov. Na tlačovej konferencii v meste Guatemala to vo štvrtok oznámil tím, ktorý viedol Stephen Houston z Brownovej univerzity v Providence v americkom štáte Rhode Island.
      Hrobka z rokov 350 až 400 sa nachádza pod pyramídou El Diablo v dávnom mayskom meste El Zotz (pôvodne Pa'Chan) v Peténskej panve severnej Guatemaly, ktoré leží asi 20 kilometrov západne od jedného z najvýznamnejších mayských miest Tikalu. Z El Zotz zrejme pochádzali aj vládcovia Yaxchilánu v dnešnom mexickom štáte Chiapas. El Zotz je ešte stále nedostatočne preskúmané. A zdá sa, že archeológov ani významnejšie nepredbehli vykrádači nálezísk. Dobre zachovaná hrobka mayského vládcu, plná artefaktov, preto vedcov zvlášť neprekvapila – hoci ich nadchla.
      K objavu došlo v máji tohto roka. Pred pyramídou slnečného boha stál malý chrám. Pri kopaní sondy v jeho komore vedci takmer okamžite narazili na rad "skrýš", krvavočervených nádob s ľudskými prstami a zubami zabalenými do bližšie neurčenej organickej látky. Následne sa prekopávali cez sled plochých kameňov, striedajúcich sa s vrstvami zeminy.
      Práve to zrejme zabezpečilo dobrú izoláciu hrobky a zachovanie jej obsahu. Pri samotnom objave 29. mája 2010 bol Stephen Houston. Kopáč v službe vtedy dospel k poslednej vrstve zeminy a poslednému plochému kameňu. Napokon sa ukázal neveľký tmavý otvor.
      Keď doňho spustili žiarovku, podľa slov Stephena Houstona uvideli "explóziu farieb vo všetkých smeroch, červených, zelených a žltých odtieňov". Išlo o kráľovskú hrobku, obsahujúcu nevídané množstvo organických látok – drevených predmetov, látok, tenkých vrstiev pomaľovanej štukatúry a motúzov.
      Do hrobky s výškou asi 1,8 metra, dĺžkou 3,6 metra a šírkou 1,2 metra za 1600 rokov preniklo iba málo vzduchu a vody. Stephen Houston pri prvom vsunutí hlavy do otvoru ešte zacítil hnilobu a chlad. Hrobka očividne patrila dospelému mužovi, no člen tímu antropológ Andrew Scherer z Brownovej univerzity to zatiaľ definitívne nepotvrdil. Okrem toho v nej boli kosti pravdepodobne šiestich malých detí, štyri úplné, z dvoch iba lebky.
      Pochovaný muž bol zrejme kráľ, o ktorom sa dosiaľ vedelo iba z hieroglyfických textov odinakiaľ. Stephen Houston na základe polohy hrobky, doby jej vzniku, bohatého vybavenia a opakovaných stavebných zásahov nad ňou usudzuje, že išlo o zakladateľa dynastie.
      Podľa nálezov bol uložený do hrobky vo výstroji rituálneho tanečníka. Ležal na vyvýšených márach, ktoré sa však napokon zrútili. Na hlave mal zrejme zložitú čelenku s malými piktogramami. Vyzerá to, že v ruke držal obetovací nôž s hrdzavými organickými stopami, zjavne po krvi. Kvalifikované vyhodnotenie objavu zaberie roky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies