V gruzínskych parlamentných voľbách s prevahou zvíťazil Gruzínsky sen

NETKY.SK • 31 Október 2016, 11:45 • 2 min
V gruzínskych parlamentných voľbách s prevahou zvíťazil Gruzínsky sen

TBILISI - Predbežné výsledky druhého kola gruzínskych parlamentných volieb naznačujú, že v nich s prevahou zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen, ktorá bude mať v 150-člennom parlamente 115 poslancov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V prvom kole volieb, ktoré sa konalo pred tromi týždňami, získal Gruzínsky sen 67 kresiel, avšak o 50 kreslách sa rozhodovalo až v nedeľnom druhom kole. Išlo o volebné obvody, v ktorých ani jeden z kandidátov nezískal väčšinu hlasov.


Predsedníčka Ústrednej volebnej komisie Tamar Žvaniová na dnešnej tlačovej konferencii uviedla, že v druhom kole získal Gruzínsky sen 48 mandátov, čo znamená, že celkovo bude mať v parlamente pohodlnú väčšinu 115 poslancov.


Najsilnejším konkurentom Gruzínskeho sna je opozičné Zjednotené národné hnutie (UNM) bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. To však v prvom kole získalo len 27 percent hlasov a 27 parlamentných kresiel a nedarilo sa mu ani v kole druhom.


Druhého kola gruzínskych parlamentných volieb sa zúčastnilo len 37,5 percenta oprávnených voličov.


Stredoľavý Gruzínsky sen je pri moci od roku 2012 a vedie ho miliardár Bidzina Ivanišvili, ktorý zarobil svoj majetok v Rusku. Gruzínsky sen sa snaží o začlenenie Gruzínska do Európskej únie a zároveň o zlepšenie vzťahov s Ruskom, zničených za Saakašviliho vlády.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies