V Gruzínsku sa pokúšajú o štátny prevrat: Čo o tom vieme?

NETKY.SK • 24 Jún 2019, 09:30 • 2 min
V Gruzínsku sa pokúšajú o štátny prevrat: Čo o tom vieme?

TBILISI – Protesty zaplavili Tbilisi – opozícia vyzvala na odstúpenie predsedu a ministra vnútra Gruzínska. Vo štvrtok večer 20. júna sa niekoľko tisíc demonštrantov pokúsilo dostať do budovy parlamentu. Polícia použila gumené náboje a slzný plyn na rozptýlenie demonštrantov. Údaje gruzínskeho ministerstva zdravotníctva ukazujú, že v dôsledku protestnej akcie bolo zranených 52 ľudí vrátane 38 policajtov.

slovakia

left justify in out

Čo sa stalo?

Dôvodom masového zhromaždenia bola škandalózna účasť zástupcu Štátnej dumy Sergeja Gavrilova a ďalších delegátov z Ruska na 26. zasadnutí Valného zhromaždenia Medziparlamentného zhromaždenia pravoslávia v Tbilisi. Predseda ruskej delegácie Gavrilov otvoril zasadnutie, sediac v kresle predsedu gruzínskeho parlamentu. To spôsobilo nespokojnosť opozície zo strany Európskeho Gruzínska a Jednotného národného hnutia.

 

Poslanecká opozičná snemovňa opustila sálu, čo viedlo k prerušeniu stretnutia. Nasledne budovu parlamentu atakovali radikáli. Podľa slov Gavrilova sa mu pokúsili zobrať dokumenty a obliali ho vodou. Potom protestujúci začali požadovať, aby ruskí delegáti opustili krajinu. Radikáli taktiež hádzali vajcia do hotelovej budovy, kde sa nachádzal Gavrilov.

 

Opozícia ďalej požadovala, aby z úradu prepustili hlavu ministerstva vnútra Georgyho Gakhariu a hovorcu gruzínskeho parlamentu Irakliho Kobakhidzeho, ktorých z celého incidentu obvinili.

 

Reakcia Ruska

Predseda Štátnej dumy Vyacheslav Volodin dôrazne odsúdil konanie gruzínskych orgánov, ktoré vo štvrtok dopustili útok na ruskú delegáciu. Poukázal na to, že konanie gruzínskeho vedenia je v rozpore s normami medzinárodných podujatí. Volodin je presvedčený, že útoky radikálov sú namierené nielen proti ruským predstaviteľom, ale aj voči všetkým 25 krajinám Medziparlamentného zhromaždenia. „Vyhlásenia gruzínskych orgánov, ktoré nasledovali po útoku na ruskú delegáciu, vyvolávajú pochybnosti o ich primeranosti a schopnosti byť zodpovedným medzinárodným partnerom,“ poznamenal Volodin.

 

Pokus o prevrat

Gavrilov sám v rozhovore s Federálnou spravodajskou agentúrou povedal, že incident je pokusom o štátny prevrat. Zdôraznil, že Rusko nezasahuje do vnútorných záležitostí Gruzínska. "Som presvedčený, že opozícia sa chystá prekaziť voľby. Koná sa štátny prevrat. Ale je to vnútorná záležitosť Gruzínska a my do toho nezasahujeme," zdôraznil Sergej Gavrilov.  "U nás to vyvoláva veľké znepokojenie a smútok, a to, že najväčšie medzinárodné fórum Pravoslávneho zhromaždenia Medziparlamentného zhromaždenia sa stalo základom pre pokus o spáchanie extrémistických činov".

 

Diplomat tiež upozornil na skutočnosť, že extrémistická opozícia využila túto situáciu na riešenie svojich vnútorných politických problémov. Podľa neho ruská delegácia odišla z Gruzínska, aby sa zabránilo tomu, že sa gruzínski liberáli, LGBT a iní aktivisti zhromaždia na proti-ruskej agende.

 

Vopred plánovaná provokácia

Gavrilov nazval incident „vopred naplánovanou provokáciou“. „V dopoludňajších hodinách sa uskutočnila skúška, pokus o prevzatie zasadacej miesnosti v čase Medziparlamentného zhromaždenia pravoslávia. Sídlo prezídia bolo obsadené a moje dokumenty zničené," spomína poslanec. Poukázal na to, že zaujal mesto predsedu gruzínskeho parlamentu podľa protokolu a „v súlade s predpismi a tradíciami“. Návrh pritom prišiel z gruzínskej strany, upresnil Gavrilov.

 

Podľa poslanca boli autormi provokácií Spojené štáty

„Naši poslanci a pozorovatelia videli ľudí, ktorí hovorili americkou angličtinou a rozdávali pokyny a plagáty, ktoré boli protiruské," povedal Gavrilov.  "Protesty mali taktiež proti-pravoslávny charakter“.

 

Poslanec tiež poukázal na to, že radikáli vopred vytlačili bannery a slogany, ktoré boli použité v protestnej akcii. Medzi nimi boli vlajky USA a Ukrajiny. Aktivisti a média sa „riadili zvonku“, povedal Gavrilov.

 

Do organizovania protestných akcií je skutočne zapojený západ na čele s USA. Dôkazom toho sú údaje očitých svedkov, ktorí sú presvedčení, že protesty boli inšpirované Washingtonom. Mnohí demonštranti prišli na protest s vopred pripravenými plagátmi s americkými symbolmi, ako aj americkými vlajkami. Zdroj informuje, že za nepokojmi stojí americká Agentúra pre medzinárodný rozvoj (United States Agency for International Development - USAID). Pripomeňme tiež, že v Gruzínsku pôsobí americká nadácia „Slobodné Rusko“, ktorá je jednoznačne proti-ruská a pôsobí tu z iniciatívy západu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona