V Gruzínsku chcú znovu vztýčiť odstránenú Stalinovu sochu

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 13:49 • 2 min
V Gruzínsku chcú znovu vztýčiť odstránenú Stalinovu sochu

TBILISI - Gruzínska vláda chce do konca roku znovu postaviť pamätník sovietskeho vodcu Josifa Vissarionoviča Stalina, ktorý odstránili pred troma rokmi v rámci likvidácie monumentov z komunistickej éry. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne gruzínskeho ministerstva kultúry veľkú Stalinovu sochu v jeho rodnom meste Gori obnovia do výročia jeho narodenín, teda do 21. decembra tohto roku. 

Šesť metrov vysokú bronzovú sochu v roku 2010 premiestnili z hlavného námestia v Gori na dvor múzea venovaného tomuto "najslávnejšiemu" gruzínskemu rodákovi. 

Odstránenie pamätníka z verejného priestranstva vtedy inicioval prozápadný prezident Michail Saakašvilili. Jeho návrat na pôvodné miesto plánuje vláda nového proruského premiéra Bidzinu Ivanišviliho. 

Vonkajšie symboly všadeprítomného kultu Stalinovej osobnosti odstránili v Gruzínsku a zvyšku Sovietskeho zväzu niekoľko rokov po jeho smrti v roku 1953. Mnohí si ho však naďalej ctia, predovšetkým v jeho rodnom meste Gori.

Stalinovi sa pripisuje zodpovednosť za milióny obetí politických čistiek, pracovných táborov a násilnej kolektivizácie poľnohospodárstva. Jeho stúpenci ho však považujú za hrdinu a tvrdia, že Sovietsky zväz by bez neho nemohol poraziť nacistické Nemecko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies