V Grónsku padol teplotný rekord! Ľadovce sa topia závratnou rýchlosťou

NETKY.SK • 31 Júl 2021, 15:29 • 2 min
V Grónsku padol teplotný rekord! Ľadovce sa topia závratnou rýchlosťou

GRÓNSKO - Roztápanie ľadovcov prirovnávajú vedci k rozbehnutému vlaku, ktorý sa nedá zastaviť. Sklamaním sú aj politici, ktorí situáciu naďalej ignorujú.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia namerali v Grónsku až 19,8 stupňov Celzia. Utorňajšie vysoké teploty tak spôsobili roztopenie 8,5-miliardy ton ľadu.

 

Ako uvádzajú vedci, takéto množstvo by pokrylo 5 centimetrovou súvislou vrstvou vody celý americký štát Florida. Informovala o tom Svetová meteorologická organizácia (WMO). 

 

Grónsko sa zmení na nepoznanie

Rýchle roztápanie ľadovcov monitoruje Polar Portál, ktorý uviedol, že okrem utorka zaznamenali nadmerný úbytok 8,4-miliardy ton ľadu aj vo štvrtok.

 

Aj napriek tomu, že v roku 2019 bolo zaznamenané oveľa rýchlejšie roztápanie ľadovej plochy, aktuálne je však touto negatívnou zmenou zasiahnutá oveľa väčšia oblasť. 

 

img

 

„Roztápanie dosiahlo obrovský rozmerov a pravdepodobne zmení podobu Grónska. V najbližších rokoch sa roztápanie ľadovcov ešte zrýchli, čo spôsobí stúpanie hladiny oceánov,“ uviedla pre The Guardian vedkyňa Marka Tedesca z americkej Kolumbijskej univerzity.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Ľudstvo žije oddnes na ekologický dlh. Vyčerpalo všetky obnoviteľné zdroje na tento rok

 

Stúpanie hladiny oceánu

Sezóna roztápania ľadovcov v Grónsku trvá spravidla od júna do augusta. Tento rok však podľa portálu zmizlo už viac ako 100-miliárd ton ľadovca. 

 

Podľa Brada Lipovského z univerzity vo Washingtone sa dá len veľmi ťažko odhadnúť, či sa v tomto roku roztopí rekordne veľa ľadu. Zdôraznil však, že nad ľadovcom sa nachádza množstvo teplého a vlhkého vzduchu, ktorý roztápanie ešte viac urýchľuje. 

 

img

 

„Znepokojuje ma ale aj iná vec, a tou je politická reakcia, respektíve jej absencia. Stúpanie hladiny oceánu je ako pomaly idúci vlak, ktorý však nejde zastaviť akonáhle naberie na rýchlosti. Každopádne, dobré správy to rozhodne nie sú,“ skonštatoval. 

 

Prečítajte si tiež: Chcete spoznať tajomstvo podivného červeného snehu?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona