V Grécku sa skončila kampaň pred nedeľňajším referendom

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 17:05 • 2 min
V Grécku sa skončila kampaň pred nedeľňajším referendom

ATÉNY - V Grécku sa dnes oficiálne skončila kampaň pred nedeľňajším ostro sledovaným referendom o ďalších úsporných opatreniach a reformách. Výsledok hlasovania by mohol rozhodnúť aj o ďalšom zotrvaní krajiny v eurozóne a politickej budúcnosti ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa.

slovakia

left justify in out

V súlade s gréckou volebnou legislatívou je 24 hodín pred referendom zakázané organizovanie politických zhromaždení a zverejňovanie prieskumov verejnej mienky, uviedla agentúra AP.


Podľa prieskumov sú Gréci ohľadne plebiscitu rozdelení na približne dva rovnako silné tábory, takže jeho výsledok nie je možné jednoznačne predpokladať. V piatok, posledný deň kampane, bolo zverejnených päť prieskumov, z ktorých štyri prisúdili tesné víťazstvo stúpencom reforiem. Rozdiel sa však pohybuje len v rámci štatistickej odchýlky.


Prieskumy súčasne avizujú, že si drvivá väčšina, okolo 75 percent Grékov želá zotrvanie svojej krajiny v eurozóne.


Grécka vláda vyhlásila referendum o prijatí podmienok veriteľov na riešenie gréckej krízy, čo viedlo k zastaveniu rokovaní Atén s veriteľmi. Grécka vláda následne nezaplatila splátku dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu, zaviedla kapitálové kontroly, dočasne uzavrela banky a obmedzila výbery s bankomatov. Chce tak zabrániť hroziacemu kolapsu finančného systému po vypršaní doterajšieho záchranného programu od Európskej únie.
Tsiprasova vláda tvrdí, že rozhodné "nie" v nedeľňajšom hlasovaní by posilnilo jej vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci pre Grécko.


V prípade víťazstva tábora "áno" je v stávke politická budúcnosť premiéra Tsiprasa a jeho vlády. Ten podľa vlastných slov bude rešpektovať akékoľvek rozhodnutie gréckych voličov. Naznačil však, že v prípade víťazstva "áno" zrejme odstúpi z funkcie.


Pred piatimi rokmi začalo zadlžené Grécko výmenou za medzinárodnú pomoc uplatňovať tvrdé úsporné opatrenia, vrátane prepúšťania štátnych zamestnancov, zníženia minimálnej mzdy, zvyšovania daní a privatizácie. Verejný dlh krajiny však stále dosahuje 177 HDP, celková nezamestnanosť zhruba 26 percent a medzi mladými až 50 percent.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona