V Grécku sa koná 24-hodinový generálny štrajk

NETKY.SK • 26 September 2012, 08:27 • 2 min
V Grécku sa koná 24-hodinový generálny štrajk

V Grécku sa koná 24-hodinový generálny štrajk - Politika Grécki odborári zvolali na dnes prvý veľký štrajk proti úsporným opatreniam od júnového nástupu novej koaličnej vlády k moci. Obyvateľov i návštevníkov krajiny čaká výrazne obmedzená letecká, železn

slovakia

left justify in out

img

Grécki odborári zvolali na dnes prvý veľký štrajk proti úsporným opatreniam od júnového nástupu novej koaličnej vlády k moci. Obyvateľov i návštevníkov krajiny čaká výrazne obmedzená letecká, železničná a autobusová doprava, zatvorené úrady, banky a pošty, no tiež všetky turistické atrakcie.
      Na 24-hodinový generálny štrajk vyzvali dve najväčšie odborové zväzy, ktoré zastupujú polovicu pracovných síl v krajine. Do ulíc miest by mali vyjsť tisíce Grékov, aby vyjadrili nesúhlas s novým kolom uťahovania opaskov, požadovaným z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.
      Počas letných prázdnin si konzervatívcami vedená vláda premiéra Antonisa Samarasa mohla oddýchnuť od protestov, odborové organizácie však dnes očakávajú veľkú účasť na demonštráciách. V centre Atén bude na poriadok dohliadať 3000 policajtov, dvojnásobok ich zvyčajne nasadzovaného počtu, keďže úrady sa pripravujú na výtržnosti, ktoré poznačili minulé protestné akcie.
      V Grécku dnes ostanú zakotvené lode, zatvorené obchody, ako aj múzeá a pamiatky. Pracovníci leteckej dopravy budú štrajkovať dopoludnia tri hodiny, v dôsledku čoho museli zrušiť desiatky letov. V hromadnej doprave v Aténach bude štrajk trvať dvakrát po tri hodiny. V nemocniciach budú ošetrovať len naliehavé prípady a celých 24 hodín štrajkujú pracovníci štátneho sektora na ministerstvách, v štátnych podnikoch či školách.
      Demonštrácie v Aténach a ďalších mestách sa začínajú okolo poludnia.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies