V Grécku počas krízy vzrástli bezhotovostné platby o stovky percent

NETKY.SK • 24 August 2015, 13:34 • 2 min
V Grécku počas krízy vzrástli bezhotovostné platby o stovky percent

BRATISLAVA/ATÉNY - V Grécku v minulosti vždy prevládali platby v hotovosti. Spoločnosť Visa vo svojej aktuálnej štúdii vyčíslila, že v roku 2014 tu bolo jej kartami zaplatené 1 euro z 37, pričom v celej Európe bol tento pomer 1 ku 6. Tento trend sa však počas nedávnej krízy zmenil a platby kartou v Grécku vzrástli o stovky percent.

slovakia

left justify in out

V čase vysokého odlivu vkladov grécka vláda načas zatvorila banky a následne uvalila kapitálovú kontrolu na obmedzenie výberov hotovosti. Bezhotovostný platobný styk však fungoval naďalej a karty boli u obchodníkov naďalej normálne prijímané.

 

"Výsledkom je, že v priebehu dvoch týždňov bezprostredne po zavedení kontroly registrovala Visa Europe významný nárast transakcií vykonaných kartou," informovala medzinárodná kartová spoločnosť. Išlo o nárast o 135 % oproti dvom týždňom pred zavedením kapitálových kontrol. Najvyšší rast bol pri potravinách, kde počas dvoch týždňov došlo k zvýšeniu predaja o 234 %. V prípade liekov to bolo 206 % a pri pohonných hmotách 193 %.

 

Z tohto trendu podľa Visa profituje celá grécka ekonomika, keďže rozšírené používanie platobných kariet pomáha v boji proti šedej ekonomike a daňovým únikom. Poradenská spoločnosť A.T. Kearney napríklad odhaduje objem gréckej šedej ekonomiky na viac ako 43 miliárd eur alebo 24 % gréckeho HDP. Grécke médiá v tejto súvislosti odhadli, že platby kartou by mohli do príjmov štátu prispieť sumou viac ako 5 miliárd eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies