V Grécku obvinili muža podozrivého z pokusu o vraždu bývalého premiéra

NETKY.SK • 30 Október 2017, 07:25 • 2 min
V Grécku obvinili muža podozrivého z pokusu o vraždu bývalého premiéra

ATÉNY - Z pokusu o vraždu bývalého gréckeho premiéra Lukasa Papadimosa obvinila v nedeľu prokuratúra v Aténach 29-ročného muža, ktorého polícia zadržala v sobotu.

slovakia

left justify in out

Podozrivého stíhajú z členstva v teroristickej skupine Sprisahanie buniek ohňa a zostrojenia a odoslania listovej bomby s úmyslom zabiť Papadimosa.

 

Polícia v byte podozrivého našla aj strelné zbrane, muníciu, výbušniny, rozbušky, časovače, falošné doklady a hašiš. Prokuratúra ho teda následne obvinila aj z nelegálnej držby zbraní a výbušnín s cieľom páchať teroristické útoky a zásobovať teroristické skupiny. Ďalšími obvineniami sú falšovanie dokladov, krádež a prechovávanie drog.

 

Papadimos (70) utrpel vážne zranenia, keď 25. mája vo svojom aute otvoril listovú zásielku obsahujúcu bombu. Pri explózii sa ľahko zranili aj ďalšie dve osoby, ktoré s ním boli v aute. Bývalý premiér následne strávil viac než mesiac v nemocnici.

 

Papadimos bol za premiéra vymenovaný v novembri 2011 a v tejto funkcii bol do mája 2012. Pôsobil aj ako zástupca guvernéra Európskej centrálnej banky.

 

Grécka polícia už v sobotu informovala, že zadržaný mohol byť zapletený do zaslania balíkovej bomby na nemecké ministerstvo financií a listovej bomby na pobočku Medzinárodného menového fondu (MMF) v Paríži, kde sa pri menšom výbuchu zranila jedna osoba.

 

K zodpovednosti za marcové zaslanie balíkovej bomby na nemecké ministerstvo financií sa po incidente prihlásila grécka ľavicová extrémistická organizácia Sprisahanie buniek ohňa, ktorú Atény považujú za teroristickú organizáciu. Aj listová bomba bola do MMF v Paríži podľa gréckej vlády odoslaná z Grécka, pričom ju tam zrejme zaslalo nejaké ultraľavicové zoskupenie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies