V Grécku nariadili mimoriadne vyšetrovanie rodných listov kvôli kauze s Mariou

NETKY.SK • 22 Október 2013, 18:39 • 2 min
V Grécku nariadili mimoriadne vyšetrovanie rodných listov kvôli kauze s Mariou

ATÉNY - Grécka najvyššie postavená prokurátorka dnes nariadila mimoriadne celoštátne preverenie rodných listov, vydaných za posledných šesť rokov. Opatrenie nasleduje po tom, čo polícia našla dievčatko u údajných únoscov v rómskom tábore. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Žalobkyňa najvyššieho súdu Efterpi Kutzamaniová nariadila vyšetrovanie rodných listov vydaných po 1. januári 2008. V médiách sa totiž množia správy o podvodoch so štátnymi príspevkami, keď rodiny prihlasujú svoje novonarodené deti vo viacerých regiónoch Grécka. Odborníci využili prípad plavovlasého zelenookého dievčatka nájdeného v rómskom tábore na to, že poukázali na vážne slabiny v gréckom systéme pre registráciu detí. Rómsku dvojicu obvinili z únosu a falšovania úradných dokumentov a poslali do väzby. Malá Maria, údajne vo veku päť alebo šesť rokov, sa dostala do ochrannej starostlivosti, keď testy DNA minulý týždeň ukázali, že muž so ženou nie sú jej biologickými rodičmi.

Starosta Atén nariadil v pondelok dočasné suspendovanie troch úradníkov zodpovedných za evidenciu novorodencov. Novopečení rodičia majú tri mesiace na prihlásenie svojich novonarodených detí. Vyšetrovatelia v Aténach zistili obrovské množstvo prípadov, keď boli bábätká prihlásené na úrade na konci alebo takmer na konci tejto lehoty. To vyvolalo podozrenie, že mnohé deti boli prihlásené viackrát kvôli nároku na štátne príspevky. Dvaja podozriví, muž so ženou vo veku 39 a 40 rokov, odmietajú obvinenia z únosu. Tvrdia, že dievčatko dostali od chudobnej ženy, aby ho vychovávali ako svoje vlastné.

Grécke úrady uvádzajú, že podozrivá žena nahlásila narodenie šiestich detí za necelých desať mesiacov. Pritom nie je známe miesto pobytu desiatich zo 14 údajných potomkov dvojice, ktorých narodenie zaregistrovala. Polícia informovala, že pár dostával od štátu finančnú podporu mesačne približne 2500 eur v troch rôznych mestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona