V Grécku dostali dvaja ruskí námorníci trest 300 rokov za mrežami

NETKY.SK • 23 September 2020, 20:20 • 2 min
V Grécku dostali dvaja ruskí námorníci trest 300 rokov za mrežami

ATÉNY - Súd v Grécku uznal dvoch ruských občanov za vinných z organizovania nelegálnej migrácie a každý z nich bol odsúdený na 300 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Dvaja Rusi boli v Grécku odsúdení na obrovské tresty za prepravu nelegálnych migrantov. Oznámil to 23. septembra viceprezident ruskej divízie Medzinárodného výboru na ochranu ľudských práv Ivan Melnikov.

 

"Alexej Igumnov a Nikita Šeptalov dostali po 300 rokov väzenia za údajné organizovanie nelegálnej migrácie v Grécku," uviedol Melnikov.

 

img

 

Čierni zamestnávatelia

Rusi svoju vinu na súde odmietli. Podľa nich si našli prácu na internete a prišli si kvôli tomu do Turecka. Dostali prísľub, že im budú platiť mzdu asi 1100 eur mesačne, ako aj stravu a ubytovanie za prácu na výletnej lodi.

 

"Po školení odišli s posádkou na more, pričom loď neovládali. Ich funkčnosť zahŕňala technické práce na varení, čistení a podobne. V neutrálnych vodách k lode zakotvili člny, odkiaľ nastupovalo asi 60 migrantov a zvyšok časť posádky sa naopak dostala do člnov. Rusi sa rozhodli, že nemôžu nechať ľudí zomrieť na mori a zostali. Nedokázali však prísť na to, ako riadiť loď a dali signál SOS. Po chvíli sa k nim priblížila loď, ktorá vzala cestujúcich na palubu a potom ich odovzdali gréckym orgánom," uviedol aktivista za ľudské práva.

 

img

 

Medzi pasažiermi lode boli ilegálni migranti z Afganistanu, Turecka a ďalších krajín Blízkeho východu, ktorí smerovali do Talianska.

 

Rusi sa stali obeťami takzvaných čiernych zamestnávateľov, uviedol Melnikov. Výsledkom bolo, že boli v Grécku zatknutí a obvinení z prevádzačstva migrantov.

 

Stovky rokov väzenia

Grécky súd nevenoval pozornosť argumentom Rusov a dôkazom ich neviny, a ustanovený advokát so svojimi klientmi prakticky nekomunikoval, tvrdí Melnikov.

 

img

 

Podotkol, že také dlhé tresty sú spôsobené skutočnosťou, že námorníci dostali za každého nelegálneho migranta, ktorý sa nachádzal na lodiach, od sedem do 12 rokov väzenia.

 

Teraz v Grécku je v podobnej situácii asi 26 Rusov. Miestne súdy ich za pašovanie migrantov odsúdili na stovky rokov väzenia. V auguste boli teda v takýchto prípadoch dvaja ruskí námorníci odsúdení na 253 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona