V Grécku bude marihuana legálna na lekárske účely: Hrozí dekriminalizácia drogy aj na Slovensku?

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 09:31 • 2 min
V Grécku bude marihuana legálna na lekárske účely: Hrozí dekriminalizácia drogy aj na Slovensku?

V Grécku schválili zákon, ktorý povoľuje lekárom predpisovať marihuanu na vybrané zdravotné problémy.

slovakia

left justify in out

Grécko sa tak stalo v poradí šiestou európskou krajinou, ktorá povolila medicínske využitie drogy. V Českej republike, Fínsku, Holandsku, Portugalsku a Španielsku tento zákon funguje už dlhšie.

 

Gréci marihuanu presunuli do kategórie B k ópiu a metadonu. Lekári ju budú môcť predpisovať napríklad na chronické bolesti, pri svalových kŕčoch, rakovine, epilepsii, posttraumatickej stresovej poruche, ale aj na niektoré ženské problémy.

 

To, akým spôsobom bude konope pestované a distribuované by sa malo ešte upresniť, no vláda predpokladá, že prijatie nového zákona by mohlo mať na krajinu aj ekonomický dopad, pretože pomôže vytvoriť nový „priemysel“.

 

O novelizácii zákona v súvislosti s omamnými látkami už dlhšie uvažuje aj Slovensko. Súčasné tresty za užívanie marihuany sú nastavené pomerne prísne, preto sa rozmýšľa o tom, že sankcie sa budú odvíjať od množstva užitej látky. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská uvádza, že úplná dekriminalizácia marihuany u nás zatiaľ nehrozí, no za jednu cigaretu by sme už nemali ísť do väzenia, ale bude sa to riešiť ako priestupok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies