V gréckom letovisku Mati sa konala bohoslužba za obete ničných požiarov

NETKY.SK • 29 Júl 2018, 13:29 • 2 min
V gréckom letovisku Mati sa konala bohoslužba za obete ničných požiarov

MATI - Stovky ľudí sa v nedeľu v gréckom prímorskom letovisku Mati zúčastnili na bohoslužbe za vyše 80 obetí požiarov, ktoré v tejto časti Grécka vyčíňali tento týždeň.

slovakia

left justify in out

Bohoslužbu v Chráme Zosnutia presvätej Bohorodičky slúžil biskup Kyrillos, ktorý vo svojom príhovore uviedol, že miestna komunita smúti nad stratou príbuzných, susedov či priateľov.

 

Vo vyhlásení biskupskej synody, ktoré bolo prečítané v rámci bohoslužby, sa uvádza, že ťarcha zodpovednosti za tragédiu spočíva na pleciach každého, kto nekonal v prospech ochrany životného prostredia.

 

Agentúra AP, ktorá o tom informovala, uviedla, že po telách ľudí nezvestných od požiaru v nedeľu pri pobreží letoviska Mati pátrali desiatky dobrovoľných potápačov. Stovky ľudí totiž 23. júla, keď na pobeží vypukli požiare, hľadali záchranu pred plameňmi v mori. Mnohí z nich sa však utopili.

 

Grécka vláda naďalej čelí ostrej kritike obyvateľov postihnutých oblastí, že na katastrofu reagovala pomaly, nemala pripravený evakuačný plán a nechala ľudí napospas plameňom.

 

Vláda však tvrdí, že reakcia miestnych úradov na požiar bola adekvátna. Uvádza tiež, že za krátky čas nebolo možné evakuovať také množstvo ľudí, aké sa reálne ocitlo v ohrození života.

 

Grécky minister pre verejný poriadok Nikos Toskas v rozhovore pre rozhlasovú stanicu ERT poukázal aj na to, že pri výstavbe požiarmi najviac postihnutej obce Mati a okolia sa za posledných 60 rokov urobilo toľko chýb pri územnom plánovaní, že to vytvorilo stav znemožňujúci zásah hasičov.

 

Podľa Toskasa polovica budov v Mati bola totiž postavená bez stavebného povolenia, zatiaľ čo pláže boli obohnané plotmi, čo ľuďom v ohrození znemožnilo uniknúť pred plameňmi do mora.

Prvé obete ničivých požiarov v Grécku pochovali v sobotu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies