V Gréckokatolíckej cirkvi je dnes zádušná sobota venovaná modlitbám za zosnulých

NETKY.SK • 28 Február 2015, 18:11 • 2 min
V Gréckokatolíckej cirkvi je dnes zádušná sobota venovaná modlitbám za zosnulých

BRATISLAVA - Veľký pôst je v Gréckokatolíckej cirkvi nielen časom pokánia a duchovnej prípravy na slávenie Paschy, ale aj obdobím modlitieb za mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Za týmto účelom boli tri soboty v pôstnom čase určené zosnulým a osobitnej spomienke a modlitbám za nich. Tieto dni sa nazývajú zádušné soboty. Práve dnes je druhá zádušná sobota Veľkého pôstu. Veriaci sa v tomto čase modlia aj za tých, ktorí niekde zahynuli, a za ktorých sa možno nikto nikdy nemodlí. V gréckokatolíckych chrámoch sa počas týchto sobôt slávi po božskej liturgii panychýda, pri ktorej sa čítajú mená zosnulých v jednotlivých farnostiach, informoval hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.
      

V gréckokatolíckom cirkevnom kalendári je okrem sviatkov a pamiatky na svätcov aj každý deň v týždni niekomu alebo niečomu venovaný. Napríklad, v pondelok si cirkev uctieva anjelské zbory, ktoré zaujímajú prvé miesto po presvätej Bohorodičke, utorok býva zasvätený svätému Jánovi Krstiteľovi. V stredu si veriaci pripomínajú pamiatku začiatku utrpenia Ježiša Krista a vzdávajú úctu životodarnému krížu, na ktorom zomrel Spasiteľ. Štvrtok býva venovaný úcte sv. apoštolom a v piatok si veriaci uctievajú Kristove muky a jeho smrť na kríži, uviedol Gábor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies