V Grazi sa začal ďalší proces s džihádistami

NETKY.SK • 22 Február 2016, 18:50 • 2 min
V Grazi sa začal ďalší proces s džihádistami

GRAZ/VIEDEŇ - Proces s kazateľom Mirsadom O. (34), považovaným za kľúčovú postavu aktivít skupiny Islamský štát (IS) v Rakúsku, ktorý čelí podozreniu z náboru mladých džihádistov, sa dnes za mimoriadnych bezpečnostných opatrení začal v Grazi.

slovakia

left justify in out

Ďalším obžalovaným v procese je údajný bojovník IS (28), ktorému žaloba kladie za vinu aj vraždu a neprimeraný nátlak, a to na území Sýrie.

Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

 

Žalobca na margo obžalovaného kazateľa pripomenul, že hlavným posolstvom jeho vystúpení bolo, že islam treba šíriť prostredníctvom džihádu. Cieľovou skupinou Mirsada O. bola podľa slov žalobcu komunita mladých moslimov vo veku 14-30 rokov, ktorú fakticky podrobil "vymývaniu mozgov".

 

Kazateľa žaloba viní nielen z členstva v teroristickom zoskupení a kriminálnej organizácii, ale aj z navádzania na vraždy a neprimeraného nátlaku v súvislosti s teroristickými činmi.

 

Ani jeden z obžalovaných sa podľa vlastných slov v súdnej sieni necíti byť vinným.

 

Mirsad O. poprel nábor džihádistov i propagandistické aktivity a keď ho konfrontovali so záznamami vlastných vyjadrení, vyhlásil, že boli vytrhnuté z kontextu.

Súdne konanie by malo v utorok pokračovať druhým dňom, na ktorého programe by mali byť výpovede prvých svedkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies