V Gorile vyšetrujú korupciu v štátnych podnikoch

NETKY.SK • 30 December 2013, 12:26 • 2 min
V Gorile vyšetrujú korupciu v štátnych podnikoch

BRATISLAVA - V kauze Gorila polícia začala nové trestné stíhania, ktoré sa týkajú korupcie v štátnych podnikoch.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom dnešné vydanie denníka Pravda. Ako dodávajú noviny, zatiaľ sa však ani dva roky po prepuknutí kauzy vyšetrovatelia neposunuli bližšie k objasneniu aspoň niektorých udalostí, o ktorých hovorí spis Gorila. V kauze boli najnovšie začaté tri nové trestné stíhania vo veci, dve pre trestný čin nepriamej korupcie a jedno pre trestný čin prijímania úplatku a podplácania. „Skutky súvisia so zákazkami štátnych podnikov v hodnote stoviek miliónov slovenských korún, pri ktorých boli štátne podniky kupujúcimi,“ povedal Pravde šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Marek Gajdoš. Bližšie podrobnosti o nových prípadoch nespresnil. V kauze Gorila ide podľa Gajdoša prevažne o korupčnú trestnú činnosť, ktorá sa s odstupom času niekoľkých rokov veľmi ťažko vyšetruje a za daných okolností je získanie dôkazov vedúcich k vzneseniu obvinenia náročné. Na otázku denníka, či je reálne očakávať, že v najbližšom čase budú obvinené konkrétne osoby, šéf vyšetrovacieho tímu uviedol: „V tejto chvíli nie je možné na to odpovedať.“

Bezpečnostný analytik Milan Žitný dal Gajdošovi za pravdu v tom, že korupcia sa ťažko dokazuje. „Keď sú kvalifikované policajné tímy, dobre vyškolené a skúsené na odhaľovanie komplikovanej ekonomickej trestnej činnosti, tak sa to dá. Stačí sa pozrieť do Čiech. Tam neprejde týždeň, aby sa neobjavilo nielen trestné stíhanie, ale aj obvinenie. A tiež je to spätne skúmané nejaký čas dozadu,“ upozornil pre denník Pravda analytik. Podľa neho je problémom skúsenosť tímu v kauze Gorila. 

Ako píše Pravda, z radov opozičných politikov sa objavujú výčitky, že policajti nemajú dostatočnú politickú podporu pri objasňovaní prípadu. Podľa Gajdoša vyšetrovatelia nepotrebujú politickú podporu, pretože ich činnosť upravuje Trestný poriadok a sú procesne nezávislí. Ako uviedol, materiálno–technické zabezpečenie je dostatočné a plynule sa rieši podľa požiadaviek šéfa tímu. Minister vnútra Robert Kaliňák ťažkosti pri vyšetrovaní vysvetľoval tým, že ak sa aj nájdu nejaké financie, je ťažké ich prepojiť s páchateľom a jeho konkrétnym konaním. Kým v politickej kauze môžu podľa neho médiá vytvárať hyperboly a poukazovať na zlyhania, v trestnom konaní je potrebné konkrétne prepojenia aj dokázať. 

Denník Pravda pripomína, že polícia už vyšetrovala podozrenie z korupcie poslancov parlamentu pri hlasovaní o tzv. Zajacových zákonoch zdravotníckej reformy. Nič sa nepreukázalo. Ďalšie trestné stíhanie sa týkalo vydierania členov vlády pri privatizácii bratislavského Letiska M. R. Štefánika v prospech jednej finančnej skupiny. Vydieraný bol údajne bývalý minister dopravy Pavol Prokopovič. Ten to však odmietol. Trestné stíhanie zastavili. 

Špecializovaný vyšetrovací tím zriadil ešte bývalý minister vnútra Daniel Lipšic. Za bývalej vlády bol prvým obvineným niekdajší minister hospodárstva Pavol Rusko. Podľa policajtov sa údajne spolupodieľal na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu v roku 2004. Rusko označil obvinenie za nezmysel, prokuratúra neskôr jeho obvinenie aj zrušila. Obvinená v kauze Gorila bola aj notárka zo Šamorína, ktorá bola podozrivá z podvodného vydržania pozemku pod domom bývalého ministra hospodárstva Jirka Malchárka. Napokon však bola zbavená obvinenia, dodáva Pravda. 

Spis Gorila údajne vyhotovila tajná služba, tá však jeho pravosť nikdy nepotvrdila. SIS podľa aktuálneho vyjadrenia jej hovorcu Branislava Zvaru v doterajšom procese vyšetrovania poskytla orgánom činným v trestnom konaní všetku zákonom uloženú súčinnosť, o ktorú tieto orgány požiadali. Spis sa objavil na internete tesne pred Vianocami v roku 2011. Poukazoval na korupciu a ovplyvňovanie politikov podnikateľskými skupinami. Hovoril tiež o rôznych prepojeniach a nevýhodnej privatizácii štátneho majetku. Spis pochádzal z obdobia druhej vlády Mikuláša Dzurindu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies