V Georgii sa pri vyšetrovaní vrážd prišlo na chystamý atentát na Obamu

NETKY.SK • 29 August 2012, 07:55 • 2 min
V Georgii sa pri vyšetrovaní vrážd prišlo na chystamý atentát na Obamu

V Georgii sa pri vyšetrovaní vrážd prišlo na chystamý atentát na Obamu - Krimi Pri objasňovaní vraždy z decembra minulého roku narazili vyšetrovatelia v americkom štáte Georgia na polovojenskú organizáciu, o ktorej postupne vysvitlo, že pripravovala teror

slovakia

left justify in out

imgPri objasňovaní vraždy z decembra minulého roku narazili vyšetrovatelia v americkom štáte Georgia na polovojenskú organizáciu, o ktorej postupne vysvitlo, že pripravovala teroristické akcie a atentát na prezidenta USA Baracka Obamu.
      Štyria príslušníci amerických ozbrojených síl, ktorých zadržali vlani v decembri pre podozrenie z vraždy ich kolegu a jeho priateľky, čelia tak medzičasom obvineniu z velezrady. O detailoch kauzy informovala prokuratúra v Georgii iba začiatkom tohto týždňa.
      Podľa jej poznatkov si zoskupenie, ktoré tvorili nielen aktívni, ale aj bývalí vojaci, zaobstaralo značné množstvo zbraní, munície a trhavín.
      Zadržaní Michael Burnett (26), Christopher Salmon (25), Anthony Peden (25) a Isaac Aguigui (19) upútali už pri svojom zadržaní tetovaniami, pripomínajúcimi symboly anarchistov. Vojaci, ktorí slúžili na základni Fort Stewart v americkom štáte Georgia, boli členmi polovojenského zoskupenia s názvom Forever Enduring, Always Ready, v skrátenej podobe F.E.A.R., čo v preklade do slovenčiny znamená strach.
      Líder skupiny Isaac Aguigui financoval vraj aktivity zoskupenia zo životnej poistky 500.000 dolárov, ktorú mu vyplatili po úmrtí tehotnej manželky pred rokom. Prokurátorka Isabel Pauleyová aj toto úmrtie označila za mimoriadne podozrivé. Za získané finančné prostriedky nakúpili sprisahanci zbrane, muníciu, trhaviny, ako aj pozemok za 87.000 dolárov.
      Členovia F.E.A.R: sa chystali najskôr ovládnuť muničné depo a neskôr celú základňu Fort Stewart, pripravovali bombové útoky a chystali sa vyhodiť do vzduchu hrádzu. Vrcholom ich úsilia mal byť atentát na prezidenta USA a pád americkej administratívy.
      Podľa slov predstaviteľov prokuratúry jestvujú dôkazy, že skupina mala vedomosti, prostriedky a motívy potrebné na realizáciu plánov v praxi. Preto nie sú pochybnosti o vážnosti hrozby, ktorú predstavovali. Predbežne sa ešte nedá odpovedať na otázku o celkovom počte členov skupiny.
      Americký magazín Gawker odhalil dnes pikantný detail o hlave skupiny. Isaac Aguigui mal totiž pracovať ako poslíček na zjazde amerických republikánov v Minnesote v roku 2008.
      Štyria zadržaní zavraždili vlani 4. decembra svojho niekdajšieho kamaráta Michaela Roarka (19) a jeho o dva roky mladšiu priateľku, pravdepodobne zo strachu, že by mohli prezradiť plány sprisahancov. Obeť iba krátko predtým odišla z armády. Popravy nariadil podľa výpovede Burnetta, ktorý spolupracuje s vyšetrovateľmi, práve líder skupiny.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies