V Gdansku si európski lídri pripomenú koniec vojny

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 10:22 • 2 min
V Gdansku si európski lídri pripomenú koniec vojny

VARŠAVA - Európski lídri sa vo štvrtok zídu v poľskom meste Gdansk, aby si pripomenuli 70. výročie konca druhej svetovej vojny v Európe. Polnočná ceremónia sa uskutoční na blízkom polostrove Westerplatte, kde padli prvé strely najväčšieho konfliktu v dejinách.

slovakia

left justify in out

Výročie si cez víkend pripomenú spomienkovými podujatiami aj ďalšie krajiny, sobotňajšiu vojenskú prehliadku v Moskve však väčšina západných štátov bojkotuje. Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú napäté pre anexiu Krymu a podporu povstalcov na východe Ukrajiny.

 

Na spomienke v Gdansku sa zúčastnia lídri viacerých krajín vrátane Slovenska, Českej republiky, Bulharska, Estónska, Litva, Rumunska či Ukrajiny. Francúzsko podľa tlačovej agentúry AFP pošle ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana a Nemecko bývalého prezidenta Horsta Köhlera. Poľský prezident Bronislaw Komorowski v rozhovore pre denník Gazeta Wyborcza povedal, že koniec druhej svetovej vojny nepriniesol slobodu do východnej Európy, pretože tamojšie štáty si proti ich vôli podrobil Sovietsky zväz.

 

Nacistickým útokom na malú poľskú posádku na polostrove Westerplatte sa začala 1. septembra 1939 nemecká invázia do Poľska a tým aj druhá svetová vojna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona