V Gaze začalo platiť 12-hodinové humanitárne prímerie

NETKY.SK • 26 Júl 2014, 07:36 • 2 min
V Gaze začalo platiť 12-hodinové humanitárne prímerie

JERUZALEM - Dvanásťhodinové humanitárne prímerie, ktorého uzavretie požadovala OSN, začalo dnes ráno o 08.00 h miestneho času (07.00 SELČ) platiť v pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

Izrael, palestínske militantné hnutie Hamas i ostatné ozbrojené frakcie v Gaze prisľúbili, že na 12 hodín prerušia všetky bojové operácie. Bezprostredne však nebolo jasné, či tak obe strany aj skutočne urobili, píšu svetové tlačové agentúry. 
      

Izraelská armáda uviedla, že počas trvania prímeria vojenské akcie v pásme Gazy zastaví, ale bude pokračovať v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch. Súčasne varovala, že zareaguje na akýkoľvek pokus teroristov o zneužitie "humanitárneho okna" na útoky voči izraelským vojakom alebo civilistom. Vystríhala tiež evakuovaných obyvateľov Gazy pred návratom domov. 
      

O dlhodobejšom pokoji zbraní by sa dnes malo rokovať v Paríži, kam Francúzsko pozvalo šéfov diplomacií USA, Británie, Nemecka, Talianska, EÚ, Turecka a Kataru. Na schôdzke nebudú prítomní predstavitelia Izraela, Hamasu ani Palestínskej samosprávy. Podľa palestínskych zdrojov zahynulo počas 18 dní trvajúceho konfliktu v Gaze už minimálne 865 Palestínčanov (prevažne civilistov) a 5730 utrpelo zranenia. Izrael udáva na svojej strane 36 mŕtvych vrátane 32 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies