V Gaze pochovávali obete pondelkových protestov pri hranici s Izraelom

NETKY.SK • 15 Máj 2018, 21:07 • 2 min
V Gaze pochovávali obete pondelkových protestov pri hranici s Izraelom

GAZA - Tisíce obyvateľov pásma Gazy sa zúčastnili v utorok na pohreboch Palestínčanov zabitých v pondelok izraelskými jednotkami na hranici tohto palestínskeho územia s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Najmladšou obeťou sa stalo osemmesačné dievčatko Lajlá Anwár Ghandúrová, ktoré zomrelo v noci na utorok v dôsledku nadýchania sa slzotvorného plynu. Medzi obeťami je najmenej osem ďalších Palestínčanov mladších ako 18 rokov.

 

Palestínski vodcovia označili pondelkové udalosti na hranici pásma Gazy s Izraelom za masaker. Použitie ostrej munície izraelskými bezpečnostnými zložkami vyvolalo znepokojenie a odsúdenie zo strany medzinárodného spoločenstva.

 

Izrael sa bráni, že konal v sebaobrane a snahe ochrániť svoje hranice a obyvateľov. Izraelčanov v tejto veci podporili Spojené štáty ako ich hlavný spojenec. Obe krajiny pritom zhodne uviedli, že Palestínčanov k násilnostiam podnietilo islamistické hnutie Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne.

 

Práve v utorok malo dôjsť k vyvrcholeniu šesť týždňov trvajúcich masových protestov Palestínčanov, ktoré sa od 30. marca konali pri hraniciach s Izraelom. Palestínčania si 15. máj už tradične pripomínajú ako deň katastrofy (nakba), ktorou bolo pre nich založenie štátu Izrael v roku 1948. Počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli totiž o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov.

 

Palestínske zdravotnícke zdroje v utorok informovali, že od vypuknutia protestov, nazvaných aj Veľký pochod návratu, prišlo o život 105 obyvateľov pásma Gazy a približne 11.000 ich utrpelo zranenia, pričom asi 3500 dostalo zásah ostrou muníciou. Izraelské úrady túto štatistiku spochybňujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies