V Galante schválili zákaz hazardu, herne sa chcú brániť

NETKY.SK • 30 September 2016, 09:25 • 2 min
V Galante schválili zákaz hazardu, herne sa chcú brániť

GALANTA – Zákaz hazardných hier v Galante odhlasovali dnes večer mestskí poslanci.. Hazard z mesta nezmizne zo dňa na deň, doterajšie licencie budú platiť až do skončenia termínu, na ktoré boli vydané. Nové licencie na prevádzkovanie určených hazardných hier už pribúdať nebudú. Asociácia zábavy a hier sa podľa jej hovorkyne Dominiky Lukáčovej bude proti schválenému nariadeniu brániť.

slovakia

left justify in out

"My sme si dali vypracovať právne analýzy, ktoré jednoznačne hovoria, že tieto všeobecne záväzné nariadenia sú nezákonné. A preto tak ako v Ružomberku, Levoči a teraz aj v Galante, budeme sa brániť súdnou cestou,“ povedala Lukáčová. Asociácia okrem iného tvrdí, že zákaz znamená obmedzenie základného práva podnikať.

 

Mestské zastupiteľstvo zákazom reagovalo na petíciu iniciatívy Zastavme hazard, pod ktorú sa v Galante podpísalo 4 850 ľudí. Po skončení platnosti všetkých licencií príde Galanta približne o 180-tisíc eur ročne. Tieto príjmy mesta tvoria poplatky za licencie a odvody z hazardných hier. Niektoré licencie sa končia až v roku 2018. Proti zákazu sa jednoznačne postavila Asociácia zábavy a hier a niektorí ďalší prevádzkovatelia týchto prístrojov v Galante.

 

Asociácia prevádzkovateľov videohier petíciu za zákaz hazardu označila za nezákonnú. Ľudia, ktorí ju podpísal, boli podľa jej stanoviska zmanipulovaní a zavádzaní. Za prijatie všeobecne záväzného nariadenia o zákaze niektorých hazardných hier hlasovalo všetkých osemnásť prítomných poslancov, aktivisti z iniciatívy Zastavme hazard ich odmenili potleskom.

 

Zákon o hazardných hrách hovorí, že obce môžu za určitých podmienok všeobecne záväzným nariadením zakázať hazardné hry. Takéto nariadenie môže obec vydať, ak sa obyvatelia obce petíciou sťažujú, že sa narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier, pričom petíciu musí podporiť najmenej 30 percent obyvateľov obce nad 18 rokov. V prípade Galanty petíciu podporilo viac ako 37 percent z takmer 13-tisíc oprávnených obyvateľov mesta.

 

Galanta bola jedným zo šiestich slovenských miest, kde iniciatíva Zastavme hazard začiatkom roka zbierala podpisy pod petíciu proti hazardným hrám. Petíciu už v jej začiatkoch podporili mestskí poslanci, ale aj primátor Peter Paška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies