V Gabčíkove je dnes referendum,hlasuje sa o utečeneckom tábore

NETKY.SK • 2 August 2015, 08:22 • 2 min
V Gabčíkove je dnes referendum,hlasuje sa o utečeneckom tábore

GABČÍKOVO - V Gabčíkove v okrese Dunajská Streda sa dnes o 7.00 h otvorili referendové miestnosti. V ľudovom hlasovaní môže 4300 oprávnených voličov odpovedať na otázku: "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?".

slovakia

left justify in out

Obyvatelia sa obávali toho, že dočasní rakúski azylanti možno budú v Gabčíkove skôr, ako sa uskutoční referendum o zriadení dočasného utečeneckého tábora. To sa však nestalo. Obyvatelia tvrdia, že ich bezpečnosť môže byť po príchode azylantov ohrozená.

"Ľudia chcú žiť v pokoji a bezpečí. Po petícii proti zriadeniu utečeneckého tábora, ktorú podpísalo 3148 ľudí, sa vypísalo dnešné referendum,“ uviedol starosta obce Iván Fenes. Dodal, že s utečencami majú obyvatelia svoje poznatky už z predchádzajúceho obdobia. „Máme bohaté skúsenosti, ale predtým bola doba iná, v súčasnosti je podstatne búrlivejšia, hlavne v zahraničí. Problémy sa začali, keď ich už bolo viac ako 800, potom sme zaregistrovali už aj veľmi závažné problémy. Na obec s 5000 obyvateľmi niekoľko sto utečencov je už veľa,“ pokračoval. Pripomenul, že ľudia boli radi, keď pred šiestimi rokmi tábor uzavreli. „Nemysleli sme na to, že problém sa zopakuje. O terajších utečencoch nič nevieme. Nevieme, z akej krajiny prichádzajú, nepoznáme ich presný počet. Nikto nás oficiálne neinformuje ani o tom, kedy prídu. Čo je najhoršie, že pravdepodobne budú mať voľný pohyb. Z Migračného úradu Ministerstva vnútra SR sme na náš list dostali odpoveď, v ktorej nám oznámili, že ubytovacie kapacity účelového zariadenia Slovenskej technickej univerzity (STU) Bratislava budú znova využité na umiestnenie dočasných rakúskych azylantov,“ podotkol. 

Podľa predsedu Petičného výboru proti otvoreniu utečeneckého tábora v Gabčíkove Zoltána Jakusa hlavným problémom je, že objekt, kde majú byť umiestnení dočasní rakúski azylanti, nie je ohradený. „Ide o staré budovy, ktoré pôvodne slúžili na ubytovanie pracovníkov vodného diela a teraz sú majetkom STU,“ vysvetlil Jakus. Vlády Rakúska a Slovenska minulý týždeň podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova.

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara pripravuje polícia bezpečnostné opatrenia týkajúce sa Gabčíkova. „V súčasnosti je v Gabčíkove štandardné obvodné oddelenie, kde je plánovaných 18 tabuľkových miest policajtov. Zvyšujeme na tomto oddelení tabuľkové miesta o desať policajtov. S vedením Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave sme pripravili výkon služby. Hliadkové služby plánované do okolia Gabčíkova a do zariadenia budú vo väčšom počte, slúžiť tam bude aj pohotovostná motorová jednotka z Trnavy,“ informoval Gašpar s tým, že pripravené sú i ďalšie opatrenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies