V Gabčíkove je 111 žiadateľov o rakúsky azyl

NETKY.SK • 25 September 2015, 12:47 • 2 min
V Gabčíkove je 111 žiadateľov o rakúsky azyl

BRATISLAVA - V azylovom centre v Gabčíkove je momentálne 111 utečencov, ktorí sú žiadateľmi a rakúsky azyl.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, utečenci budú u nás dočasne a po dvoch rokoch sa vrátia späť do Rakúska. V tábore pre migrantov v obci je 99 mužov zo Sýrie, z nich je deväť chlapcov, a 12 žien, z nich dve dievčatká.


Prví sýrski žiadatelia o azyl prišli do tábora v Gabčíkove 17. septembra, bolo ich 24. Ako agentúru SITA informoval hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov, dohoda s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci s prichýlením žiadateľov o azyl v Rakúsku platí na dva roky. Súčasťou dohody je maximálny stanovený počet 500 azylantov, ktorým počas týchto dvoch rokoch môže Slovensko poskytnúť dočasný pobyt v azylovom centre v Gabčíkove. Pred ukončením samotného azylového konania sa vrátia naspäť do Rakúska. O tom, či bude všetkých 500 žiadateľov o azyl výlučne zo Sýrie, Lazarov informácie nemá.
Slovensko rakúskym žiadateľom o azyl poskytne ubytovanie a stravu. Utečenci sa môžu voľne pohybovať aj po meste. Rakúske ministerstvo vnútra má však v Gabčíkove svojich sociálnych pracovníkov, ktorí sa budú o utečencov starať, no pomáhať im budú aj slovenskí pracovníci. Z Rakúska prišli spolu s utečencami aj členovia bezpečnostnej rakúskej služby.


Lazarov pripomenul, že ak by utečenci porušili zákon či podmienky pobytu v azylovom centre v Gabčíkove, vedia, že môže dôjsť k skončeniu ich azylového procesu v Rakúsku. Aby ministerstvo vnútra upokojilo občanov Gabčíkova, zaviedlo zvýšené bezpečnostné opatrenia v obci. Navýšili počet policajtov na policajnom oddelení v obci a naďalej pracujú na zlepšení kamerového systému.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona