V F-skupine k Argentíne jeden z dua Nigéria, Irán

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 12:27 • 2 min
V F-skupine k Argentíne jeden z dua Nigéria, Irán

SAO PAULO - Pred vyvrcholením bojov v základnej F-skupine na XX. majstrovstvách sveta vo futbale v Brazílii má zabezpečenú istú účasť v osemfinále favorizovaná Argentína, hoci ešte nemá zaručené prvenstvo. O druhú postupovú miestenku sa "na diaľku" pobijú Nigéria a Irán, európsky zástupca v "efku" Bosna a Hercegovina je už bez šance na elitnú šestnástku.

slovakia

left justify in out

V stredajších dueloch od 18.00 h SELČ nastúpi v Porto Alegre Nigéria proti Argentíne (rozhoduje Nicola Rizzoli z Talianska) a v Salvadore si Bosna a Hercegovina zmeria sily s Iránom (píska Carlos Velasco Carballo zo Španielska).

Sabella hovorí o rešpekte z Argentíny, Keshi chce napodobniť Ghanu 
Favorizovanej Argentíne, ktorá zatiaľ iba víťazí, stačí proti Nigérii aj nerozhodný výsledok na prvenstvo v F-skupine. "Určite nás teší plný bodový zisk, hoci vieme zahrať aj lepšie. Súperi z nás majú určite rešpekt, možno aj strach. Máme výborných futbalistov, najmä do ofenzívy. Nie sme síce najväčším ašpirantom na titul, ale sme jeden z vážnych kandidátov na cennú trofej," povedal pred duelom s Nigériou tréner "albicelestes" Alejandro Sabella a doplnil: "Je tu ešte jedna dôležitá vec - máme Messiho. Je to geniálny futbalista. Som rád, že je Argentínčan a reprezentuje práve nás. Každý by chcel mať takého hráča v mužstve. Verím, že ešte sme my ani Lionel nepovedali na MS 2014 posledné slovo." 


Nigérijčania triumfom nad Bosnou a Hercegovinou (1:0) prelomili negatívnu deväťzápasovú sériu bez víťazstva na MS, počas ktorej uhrali len tri remízy. "Super Eagles" sa plného bodového zápisu dočkali po dlhých 16 rokoch (naposledy 19. júna 1998 v Paríži s Bulharskom /1:0/, pozn.). V stredu im stačí nerozhodný výsledok s Argentínou na istotu vyraďovacích bojov, kde účinkovali naposledy pred šestnástimi rokmi. "Každý v Afrike je šťastný, ako zahrala nedávno Ghana proti Nemecku (2:2). Bol by som rád, keby sa hovorilo v pozitívnom smere aj o Nigérii. K dispozícii mám dobrých hráčov, nikdy som nepochyboval, že nepostúpime z našej skupiny. Máme k tomu veľmi blízko, musíme však podať výborný výkon proti Argentíne," skonštatoval kouč "superorlov" Stephen Keshi. 

Sušič chce dôstojnú rozlúčku, Queiroz ofenzívne poňatie 
Nováčik svetového šampionátu Bosna a Hercegovina po dvoch dueloch a tesných prehrách s Argentínou (1:2) i Nigériou (0:1) nemá na konte ani jediný bod a ani teoretickú šancu na účasť v šestnástke najlepších. Tréner Safet Sušič, ktorý sa dostal doma pod ostrú kritiku za predčasný koniec účinkovania tímu na MS, pred stredajším záverečným vystúpením s Iránom poznamenal: "Samozrejme, veľmi ma mrzí, že sme nepostúpili ďalej. Našou povinnosťou je však obstáť so cťou a v poslednom dueli zabojovať o víťazstvo. Určite chceme zanechať proti Iránu čo najlepší dojem. Chceme sa dôstojne rozlúčiť s tohtoročným šampionátom." 


Stále "v hre" sú Iránci. Hoci v dvoch doterajších vystúpeniach proti Nigérii (0:0) a Argentíne (0:1), ešte neskórovali, majú "Princovia z Perzie" stále šancu postúpiť ďalej. Pri doterajších troch účastiach na MS (1978, 1998, 2006) sa to futbalistom tejto krajiny ešte nepodarilo. "Chcel by som udržať hráčov v nastúpenom trende. Okrem precíznej obrannej činnosti však musíme čosi vymyslieť aj smerom dopredu. Bude potrebné využiť ponúknuté príležitosti," nabáda k ofenzíve portugalský lodivod Iránu Carlos Queiroz. 

O druhej osemfinálovej miestenke možno rozhodne aj žreb 
K zaujímavej situácii môže dôjsť v F-skupine. Za určitých okolností totiž môže o postupe Iránu či Nigérie rozhodnúť až žreb. Na to, aby predstavitelia FIFA museli pristúpiť k takému riešeniu, sú "potrebné" v stredajších dueloch víťazstvá Argentíny nad Nigériou 1:0 a Iránu nad Bosnou a Hercegovinou rovnakým rezultátom. Africký aj ázijský tím by potom mali na svojom konte po štyri body, obaja celkové skóre 1:1 a zo vzájomného duelu bezgólovú remízu. Všetky kritériá by tak túto dvojicu "nerozsúdili" a na rad by musel prísť žreb. Naposledy k nemu pristúpili na MS v Taliansku 1990, kde rozhodoval v základnej F-skupine o druhom a treťom mieste pre Írsko a Holandsko. Vtedy však ďalej postupovali obaja. 

Tabuľka F-skupiny: 
1. Argentína 2 2 0 0 3:1 6 - istý postup do osemfinále 
2. Nigéria 2 1 1 0 1:0 4 
-------------------------------------------------------------------------------- 
3. Irán 2 0 1 1 0:1 1 
4. Bosna a Herceg. 2 0 0 2 1:3 0 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona