V eurozóne stúpa riziko, že ľudia stratia dôveru v schopnosť ECB zvýšiť infláciu

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 10:24 • 2 min
V eurozóne stúpa riziko, že ľudia stratia dôveru v schopnosť ECB zvýšiť infláciu

LISABON - V eurozóne narastá riziko, že ľudia stratia dôveru v schopnosť Európskej centrálnej banky (ECB) zvýšiť infláciu. Naznačujú to niektoré údaje o vývoji miezd.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to pre dnešné vydanie portugalského denníka Público hlavný ekonóm ECB Peter Praet. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Podľa neho banka zaregistrovala náznaky "uvoľnenia kotvy" pri tvorbe platov v niektorých krajinách, čo signalizuje zvýšené riziko zhoršenia dôvery v eurozóne.

 

Praet dodal, že ECB má stále k dispozícii nástroje menovej politiky, ktoré môže použiť, ak si to situácia vyžiada, vrátane ďalšieho zníženia úrokových sadzieb. A to aj v prípade, keď sa ukáže, že negatívna úroková sadzba, ktorú už banka zaviedla, so sebou prináša neočakávané vedľajšie účinky, napríklad odkrajuje bankám značnú časť zo ziskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies