V eurovoľbách bude môcť hlasovať 3,9 milióna občanov aj mimo členských krajín EÚ

NETKY.SK • 25 Február 2019, 17:25 • 2 min
V eurovoľbách bude môcť hlasovať 3,9 milióna občanov aj mimo členských krajín EÚ

WIESBADEN - Odovzdať hlas počas májových volieb do Európskeho parlamentu (EP) bude môcť v Nemecku aj približne 3,9 milióna občanov iných členských krajín EÚ. Vyplýva to z vyjadrenia nemeckého spolkového úradu pre vedenie volieb, ktoré priniesla počas dnešného dňa tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Tzv. únijní občania sa môžu podľa neho rozhodnúť, či budú hlasovať v Nemecku alebo krajine svojho pôvodu.Odhaduje sa, že právo hlasovať v májových voľbách má v Nemecku dokopy 64,8 milióna ľudí. Približne 3,9 milióna z nich dostane možnosť spolurozhodovať o zložení EP po prvý raz.

 

img

Alexanderplatz, Berlín, Nemecko

 

Čo sa týka vekového zloženia, zhruba 2,3 milióna oprávnených voličov má 18 - 20 rokov, približne 21,7 milióna 21 - 44 rokov a zhruba 17,9 milióna 45 - 59 rokov. Zvyšných oprávnených voličov, ktorí sú vo veku 60 a viac rokov, je odhadom 22,9 milióna, teda viac než tretina celkového počtu. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PREČO BY STE MALI VOLIŤ❓ Ako vo všetkých voľbách, aj v Európskych voľbách si vyberáte vašu budúcnosť Tentoraz už nestačí iba dúfať v lepšiu budúcnosť. Je načase, aby sme za ňu všetci prevzali zodpovednosť. Prečo ísť voliť v európskych voľbách v máji 2019❓ My Európania čelíme mnohým výzvam, od migrácie po zmenu klímy, od nezamestnanosti mladých ľudí po ochranu osobných údajov. Žijeme v stále globalizovanejšom, konkurenčnom svete. Referendum o Brexite zároveň ukázalo, že EÚ nie je nespochybniteľný projekt. A hoci väčšina z nás považuje demokraciu za samozrejmosť, zdá sa, že je stále viac ohrozená, a to vo svojom myšlienkovom základe, ako aj v praxi. Všetky potrebné informácie nájdete na webe: https://www.europske-volby.eu/ AKO FUNGUJÚ VOĽBY❓ Poslanci Európskeho parlamentu sú volení na obdobie piatich rokov. Každá krajina sa riadi vlastným volebným poriadkom, no uplatňujú sa aj všeobecné ustanovenia. 🇸🇰 AKO VOLIŤ na Slovensku❓ Európske voľby na Slovensku sa budú konať v sobotu 25. mája 2019. Právo voliť majú všetci občania EÚ s trvalým pobytom v SR, ktorí v termíne konania volieb dovŕšili 18 rokov. #TentorazIdemVolit #europskyparlament #EP #EuropeanParliament #EU #EuropeanUnion #Europskaunia #europoslanci #poslanciEP #parliament #parlament #poslanci #buducnostEU #buducnost #eurovolby2019 #volby2019 #ee2019 #europeanelections #thistimeimvoting #europskaunia #europeanunion #clenstvovEU #2019 #europa2019 #slovensko #bratislava

Príspevok, ktorý zdieľa Európsky parlament - Slovensko (@europskyparlament),

 

Priama voľba nových europoslancov bude v Nemecku prebiehať 26. mája. Nemecko bude v EP naďalej zastúpené 96 poslancami. V dôsledku vystúpenia Británie z EÚ sa však celkový počet poslancov EP zníži z doterajších 751 na 705.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona