V eurovale je dosť peňazí aj pre Portugalsko a Španielsko

NETKY.SK • 21 Január 2011, 08:40 • 2 min
V eurovale je dosť peňazí aj pre Portugalsko a Španielsko

V eurovale je dosť peňazí aj pre Portugalsko a Španielsko

slovakia

left justify in out

Prezident Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso požaduje zvýšenie prostriedkov v Európskom fonde finančnej stability (EFSF). Šéf fondu Klaus Regling však tvrdí, že euroval je zatiaľ dostatočný.
      Regling v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk uviedol, že EFSF v súčasnosti nepotrebuje viac prostriedkov. Peniaze, ktoré má k dispozícii, budú podľa Reglinga stačiť aj v prípade, ak by o pomoc požiadali Portugalsko a Španielsko. Dodal, že obe krajiny sa zatiaľ dokážu refinancovať na trhu.
      Šéf EFSF sa tak postavil proti Barrosovej výzve, ktorý svoju požiadavku na zvýšenie prostriedkov v eurovale potvrdil aj v stredu (19. 1.).
      Regling však podporil myšlienku zvýšenia skutočnej úverovej kapacity fondu rozšírením spôsobov financovania EFSF. Poukázal na to, že garancie v celkovej výške 440 miliárd eur umožňujú fondu, aby aktuálne mal k dispozícii na prípadné úvery len 250 miliárd eur. Táto medzera by sa podľa Reglinga dala odstrániť, ak by sa pre fond našli iné spôsoby financovania. "Určite má zmysel o tom uvažovať."
      Riziká, že daňoví poplatníci prídu o peniaze, ktoré EFSF poskytne problémovým krajinám, sú podľa Reglinga malé. "Je vyššia pravdepodobnosť, že spolkový rozpočet na týchto operáciách zarobí, ako že stratí."
      Regling tiež odmietol špekulácie o reštrukturalizácii gréckeho dlhu. Poukázal na to, že krajina podľa hodnotenia Medzinárodného menového fondu (MMF), EK a Európskej centrálnej banky (ECB) nepotrebuje reštrukturalizáciu dlhu. Trh toto riziko zveličuje. Dodal, že úverová bonita Atén bude postupne rásť vďaka tvrdým úsporným opatreniam a plánovaným štrukturálnym reformám.
      Regling už v novembri 2010 vzhľadom na Írsko, Portugalsko a Španielsko povedal, že euroval "je dostatočne veľký pre všetkých". Barroso má iný názor a požaduje, aby sa disponibilné prostriedky v EFSF zvýšili na 750 miliárd eur. Prezident EK chce, aby sa o tom rozhodlo začiatkom februára, zatiaľ však nenašiel medzi politikmi eurozóny dostatočnú podporu.

Zdroj: TASR/Financial Times Deutschland



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies