V Európskej únii začal platiť digitálny COVID preukaz. Slováci si ho môžu stiahnuť tiež

NETKY.SK • 1 Júl 2021, 16:39 • 2 min
V Európskej únii začal platiť digitálny COVID preukaz. Slováci si ho môžu stiahnuť tiež

BRUSEL - Počnúc dnešným dňom začalo v Európskej únii (EÚ) platiť nariadenie o digitálnom COVID preukaze.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Znamená to, že občania EÚ a osoby s trvalým pobytom v EÚ budú mať odo dnes možnosť nechať si vystaviť a overiť digitálne COVID preukazy v celej EÚ. 

 

COVID preukazy dnešným dňom začalo vydávať 21 členských štátov, ako aj Nórsko, Island a Lichtenštajnsko, pričom päť krajín EÚ začína dnes. 

 

Zelené pasy uľahčia cestovanie
„Európska únia koná pre dobro svojich občanov. Európsky digitálny COVID preukaz je symbolom otvorenej a bezpečnej Európy, ktorá sa opatrne otvára, pričom na prvé miesto kladie ochranu zdravia našich občanov. V marci sme sľúbili, že do začiatku letných prázdnin zavedieme celoúnijný systém, ktorý by uľahčil voľné a bezpečné cestovanie v rámci EÚ. V dnešný deň môžeme potvrdiť, že systém digitálneho COVID preukazu EÚ bol spustený a funguje,“ poznamenala v súvislosti so zavedením digitálnych COVID preukazov predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

 

Dodala, že väčšina členských štátov EÚ je už na systém napojená a pripravená vydávať a overovať preukazy.

 

Prečítajte si tiež: Epidemická situácia na Slovensku sa aj naďalej zlepšuje, počet pozitívnych prípadov klesá

 

O preukazy je veľký záujem

Vygenerovaných už bolo podľa nej viac než 200 miliónov preukazov. „Vraciame tak Európanom späť do rúk slobodu, ktorú si nesmierne cenia,“ dodala.

Cieľom digitálneho COVID preukazu EÚ je uľahčiť bezpečný a voľný pohyb v rámci EÚ počas pandémie COVID-19. Všetci

 

Európania majú aj bez preukazu právo na voľný pohyb, ale pre držiteľov preukazu bude cestovanie jednoduchšie, pretože sa na nich nebudú vzťahovať obmedzenia, ako je napríklad karanténa.

 

Dovolenkári sa vyhnú obmedzeniam
Digitálny COVID preukaz bude dostupný pre všetkých
a bude zahŕňať potvrdenie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, testovaní alebo prekonaní ochorenia.

 

Bude bezplatný a dostupný vo všetkých jazykoch EÚ, k dispozícii bude v digitálnej forme alebo papierovom formáte.

V rámci nových pravidiel členské štáty nesmú pre držiteľov digitálneho COVID preukazu EÚ zavádzať ďalšie cestovné obmedzenia, pokiaľ takéto opatrenia nie sú potrebné a primerané v záujme ochrany verejného zdravia.

Komisia sa okrem toho zaviazala zmobilizovať 100 miliónov eur v rámci nástroja núdzovej podpory na podporu členských štátov pri zabezpečovaní cenovo dostupných testov.
 

Slováci môžu o zaslanie COVID pasu požiadať na stránke korona.gov.sk, k dispozícii je aj mobilná aplikácia, ktorú si môžu stiahnuť do svojich zariadení a mať nevyhnutné potvrdenia vždy po ruke.  

 

Prečítajte si tiež: Od júla sa spúšťa očkovanie v ambulanciách aj bez registrácie. Zelené pasy budú k dispozícii od soboty



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona