V Európe vzrástol počet nových prípadov infekcie HIV

NETKY.SK • 26 November 2015, 13:45 • 2 min
V Európe vzrástol počet nových prípadov infekcie HIV

BRATISLAVA - V roku 2014 sa v Európe nakazilo vírusom HIV viac ako 142-tisíc ľudí. Upozornili na to európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), podľa ktorých ide o najvyšší počet nových prípadov zaznamenaný v jednom kalendárnom roku od začiatku monitorovania v 80. rokoch minulého storočia.

slovakia

left justify in out

Zverejnené dáta ukazujú, že najviac nových prípadov diagnóz HIV pochádza z východnej časti regiónu. Ako organizácie uviedli v tlačovej správe, za ostatnú dekádu sa počet novoinfikovaných ľudí v tejto časti Európy viac ako zdvojnásobil.


Za nárast nových prípadov nákazy HIV vo východnej Európe môže podľa získaných dát predovšetkým prenos počas pohlavného styku heterosexuálnych ľudí. Prenos medzi užívateľmi drog v tejto časti regiónu má naďalej podstatné zastúpenie. Napriek tomu pohlavný styk medzi dvoma mužmi je najčastejším spôsobom prenosu HIV v Európskej únii a Európskom hospodárskom priestore (EHP). Dva z troch novozistených prípadov diagnózy HIV sa zistili u rodených Európanov, cudzinci, vrátane migrantov, predstavujú tretinu nových prípadov.


V súvislosti s rekordným počtom nových prípadov nákazy vírusom HIV v Európe regionálna pobočka WHO vyzýva európske krajiny, aby uskutočnili také opatrenia, ktoré znížia šírenie tohto vírusu. "Od roku 2004 sa počet nových diagnóz v krajinách EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru viac ako zdvojnásobil. V iných zasa poklesol o 25 percent. Avšak celkovo epidémia HIV ostáva naďalej nezmenená," vyjadrila sa Andrea Ammon z ECDC. "To znamená, že reakcia na epidémiu HIV v EÚ a EHP v ostatnej dekáde nebola dostatočná na to, aby dosiahla značný pokles šírenia epidémie," doplnila.
WHO a ECDC tiež informovali, že za ostatné desaťročie sa počet nových diagnóz u imigrantov v Európe výrazne znížil. Dôkazy navyše naznačujú, že značný počet imigrantov sa vírusom HIV nakazil až po príchode do Európy. "Utečenci a migranti ostávajú prioritou v prevencii HIV a starostlivosti. Konflikty a prírodné katastrofy by nemali ovplyvniť prístup k službám súvisiacim s diagnózou HIV pre ľudí žijúcich s HIV. Keď sa utečenci a migranti stávajú obeťami sociálnej exklúzie v prijímacích krajinách, čelia vyššiemu riziku infekcie HIV. Toto riziko zhoršujú nedostatočný prístup k službám a strach zo stigmy," vyjadrila sa regionálna riaditeľka WHO Zsuzsanna Jakab. "My vo WHO urgujeme všetky európske krajiny, aby ponúkli prevenciu HIV, testovanie a liečbu všetkým utečencom a migrantom, bez ohľadu na to, aký je ich právny status. Toto je tiež najbezpečnejšia cesta, ako ochrániť obyvateľov pred infekciou HIV," dodala.


Odborníci zároveň upozorňujú, že 42 percent vlaňajších nových prípadov zaznamenali u mužov majúcich sex s mužmi. V roku 2005 pritom táto skupina tvorila 30 percent nových diagnóz HIV. "Európa musí zvýšiť svoju snahu zasiahnuť túto skupinu. To zahŕňa hľadanie nových stratégií v prevencii pred vystavením sa vírusu a v prístupe starostlivosti pre občanov EÚ žijúcich v inej krajine EÚ," povedala Ammon.


Podľa WHO a ECDC sa takmer polovica prípadov infekcií HIV v európskom regióne diagnostikuje neskoro, čo predstavuje riziko vzniku ochorenia AIDS, úmrtia a ďalšieho prenosu HIV. Odborníci uvádzajú, že spomínaný nárast diagnóz HIV vo východnej časti regiónu je dôsledkom neskorej diagnostiky, oneskoreného spustenia antiretrovirálnej liečby a tiež slabej dostupnosti liečby. Hoci počet prípadov vzniku ochorenia AIDS nepretržite klesá, dve tretiny diagnóz AIDS z roku 2014 lekári určili v čase diagnózy HIV alebo krátko po nej. WHO a ECDC tiež varujú, že migranti majú vyššie riziko neskorej diagnózy, pretože iba polovica krajín EÚ a EHP poskytuje pre nezdokumentovaných migrantov bezplatnú liečbu.


Na riziká spojené s HIV a AIDS upozorňuje WHO prostredníctvom svetového dňa boja proti AIDS, ktorý pripadá na 1. decembra. Záujemcovia a záujemkyne môžu o deň skôr, v pondelok 30. novembra, využiť služby Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS, ktoré od 8:00 do 12:00 pripravilo deň otvorených dverí. Centrum bude poskytovať anonymné a bezplatné testovanie na vírus HIV spojené s poradenstvom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies