V Európe sa prvýkrát objavili nebezpečné opičie kiahne. Hrozí epidémia?

NETKY.SK • 26 Október 2018, 21:08 • 2 min
V Európe sa prvýkrát objavili nebezpečné opičie kiahne. Hrozí epidémia?

LONDÝN - Tri prípady nakazených opičími kiahňami sa objavili minulý mesiac vo Veľkej Británii, bolo to prvýkrát v rámci Európskej únie. Dvaja ľudia si chorobu priviezli z Nigérie, kde vlani vyčíňala epidémia, tretím infikovaným je zdravotník, ktorý jedného z pacientov ošetroval.

slovakia

left justify in out

Britská vláda sa rozhodla nájsť všetkých, ktorí prišli s chorými do kontaktu, aby zabránila prípadnej pandémii. Čo sú opičie kiahne a máme sa ich obávať?

 

Názov opičie kiahne je trochu zavádzajúce. Choroba sa síce prenáša kontaktom s opicami, ale aj s veveričkami a hlodavcami. Vírus je šírený aj uhryznutím či poškriabaním od infikovaného živočícha.

 

Opičie kiahne sa vyskytovali predovšetkým na geograficky obmedzenom území desiatich štátov Afriky, vlani bola zaznamenaná historicky najväčšia epidémia v Nigérii. Do tej doby nebol v tejto krajine žiadny zdokumentovaný prípad opičích kiahní. Informuje server CNN.

 

V roku 2003 sa objavil prípad nákazy aj v USA. Väčšina postihnutých chorobu dostala zrejme od prériových živočíchov, ktoré doma chovali, a ktorí sa nakazili od afrických hlodavcov dovezených do krajiny. V rámci EÚ bol v tomto smere pokoj. Až doteraz.

 

Smrteľný priebeh najmä u detí

 

Choroba začína horúčkou, bolesťou tela a veľkou únavou. Za jeden až tri dni nasleduje vyrážka na tvári podobná kiahňam, ktorá sa môže - ale tiež nemusí - rozširovať ďalej. Môže sa vyskytnúť aj v ústach, na genitálií alebo v očiach. 

 

Pomerne typické pre opičie kiahne je výrazné zväčšenie lymfatických uzlín pred nástupom vyrážky, čím sa líši od iných podobne sa prejavujúcich chorôb. Smrteľný priebeh nákazy je do desať percent prípadov, najmä u mladších detí.

 

V minulosti chránila Európanov proti chorobe vakcinácia. Do konca 70. rokov 20. storočia sa totiž očkovalo proti pravým kiahňam a vakcína fungovala aj ako prevencia proti opičím. Mala ale okrem iného rad vedľajších účinkov.

 

Od 80. rokov, kedy už sa proti pravým kiahňam neočkuje, teda vidíme opičie kiahne častejšie. Avšak pravé kiahne boli oveľa častejšie a nebezpečnejšie, takže je dobré, že už na našej planéte nie sú a nemusíme proti nim zaočkovať. Šírenie tejto choroby sa snaží brániť aj systémové reštrikcie obchodu so zvieratami.

 

Špecifický liek ani vakcína priamo na opičie kiahne neexistujú.

 

Obavy z epidémie

 

Britskí lekári uviedli, že riziko rozšírenia v krajinách EÚ je veľmi nízke vzhľadom k obmedzeným možnostiam vírusu.

Podľa Štátneho zdravotného ústavu závisí zavlečenie ochorenia do Európy na miere cirkulácie vírusu v Nigérii a v ďalších krajinách uvedenej oblasti. Pravdepodobnosť importu do Európy zostáva veľmi nízka, ale nové prípady u cestovateľov z týchto oblastí nie je možné vylúčiť, uviedla na svojich webových stránkach inštitúcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies