V Európe rastie počet importovaných prípadov vírusu zika

NETKY.SK • 16 Február 2016, 08:07 • 2 min
V Európe rastie počet importovaných prípadov vírusu zika

VIEDEŇ - Počet "importovaných" prípadov výskytu vírusu zika v Európe sa stále zvyšuje. Rakúsko zatiaľ registruje tri prípady zavlečenia vírusu do krajiny, a to jeden z Brazílie a dva z Kolumbie. V Nemecku registrujú doteraz 20 prípadov tejto infekcie.

slovakia

left justify in out

Prvý prípad hlásia aj z Ruska, kde prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia v organizme ženy, ktorá pricestovala z Dominikánskej republiky.

 

Ako pre tlačovú agentúru APA uviedol viedenský virológ Stephan Aberle, tri prípady infekcie v Rakúsku majú priebeh bez akýchkoľvek komplikácií. U žien, ktoré neboli tehotné, ich sprevádzali vyrážky a bolesti kĺbov.

Väčšina infekcií spôsobených predmetným vírusom prebieha bez symptómov, niektoré sprevádzajú príznaky podobné chrípke.

 

Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti s ním vyhlásila nedávno stav medzinárodnej pohotovosti, ktorý naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.

 

Pravdepodobné prepojenie medzi vírusom zika a dvoma neurologickými poruchami - mikrocefáliou u novorodencov a autoimunitným ochorením dospelých známym ako Guillainov-Barrého syndróm - by malo byť objasnené v priebehu nasledujúcich týždňov. Uviedla to pred troma dňami v Ženeve zástupkyňa riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Marie-Paule Kienyová.

 

"Máme niekoľko ďalších týždňov na to, aby sme si boli istí kauzalitou, avšak prepojenie medzi vírusom zika a Guillainovým-Barrého syndrómom je vysoko pravdepodobné," uviedla Kienyová.

 

Vírus zika dostal pomenovanie podľa lesa v africkej Ugande, kde ho po prvý raz odhalili pred takmer 70 rokmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies