V Európe prevládajú očakávania konca krízy

NETKY.SK • 26 Október 2013, 10:05 • 2 min
V Európe prevládajú očakávania konca krízy

BRATISLAVA/NORIMBERG – Medzi Európanmi začína prevládať nádej, že najhoršia časť krízy je prekonaná a ekonomika sa začína postupne zotavovať. V treťom štvrťroku zaznamenali krajiny v určitých ukazovateľoch rast, pričom v iných sa klesajúci trend aspoň výrazne spomalil. Vyplýva to z prieskumu spotrebiteľskej klímy v Európe spoločnosti GfK.

slovakia

left justify in out

"Ekonomika EÚ v uplynulom štvrťroku zaregistrovala mierny nárast o 0,4 %. Toto zotavenie v Európe bolo možné z niekoľkých dôvodov. Zo zdržanlivého globálneho rastu profitujú exportéri. V niektorých krajinách sú spotrebitelia stále viac pripravení znovu robiť nákupy. Politika sa trochu viac odkláňa od úsporného kurzu, ktorý domáce ekonomiky spomaľoval. V južných krajinách najviac postihnutých krízou pomohol situáciu vylepšiť turizmus," vysvetľujú analytici GfK. 

V lete Európa zaregistrovala prvý, aj keď len mierny pokles celkového počtu nezamestnaných. Miera nezamestnanosti sa však naďalej drží okolo 11 %. Podľa odborníkov skutočný zvrat trendu na trhu práce zatiaľ nie je na obzore a predpokladá sa, že v budúcom roku príde o prácu ešte viac ľudí. Výraznejší pokles nezamestnanosti sa očakáva až v roku 2015.

Ekonomické očakávania však majú v takmer všetkých krajinách stúpajúci trend. Iba v Grécku a Taliansku pretrváva stagnácia. Od júla do septembra bol najväčší rast dôvery v ekonomike zaregistrovaný v Rakúsku, ČR a vo Francúzsku. V súčasnosti je najnižšia hodnota indikátora v Grécku (-41,1 bodu), Taliansko si mierne polepšilo (-34,8) a v Poľsku došlo k výraznému zlepšeniu (-29,5). Počas nadchádzajúcich mesiacov sa očakáva rast ekonomiky v Spojenom kráľovstve, Nemecku aj Rakúsku.

Indikátor očakávaného príjmu sa tiež výrazne zlepšil v takmer všetkých krajinách. V Nemecku stagnoval na mimoriadne vysokej úrovni, v Grécku naopak stále na mimoriadne nízkej. Iba v Holandsku počas uplynulých troch mesiacov očakávaný príjem klesol. Najnižšie hodnoty boli zaznamenané v Grécku (-46,8), Holandsku (-42,7) a Francúzsku (-42,1). Indikátor bol najvyšší v Nemecku (33,7), ČR (16,5) a Rakúsku (15,1).

Pozitívnejšie ekonomické údaje prospievajú aj ochote nakupovať. V Rakúsku, ČR, Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Rumunsku indikátor stagnoval. Všetky ostatné krajiny zaznamenali pomerne výrazný nárast. Najnižšie hodnoty boli zaznamenané v ČR (-25,8), Francúzsku (-36,6) a Portugalsku (-42,2). Hodnoty indikátora boli najvyššie v Nemecku (45,0), Bulharsku (15,2) a Rakúsku (11,8).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona