V Európe padali silvestrovské teplotné rekordy

NETKY.SK • 31 December 2021, 21:14 • 2 min
V Európe padali silvestrovské teplotné rekordy

BRATISLAVA - Napríklad v Českej republike sa tohtoročný Silvester zaradil medzi 3 najteplejšie za posledných 100 rokov. Uviedol to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

slovakia

left justify in out

Teploty sa u našich západných susedov vyšplhali nad 15 stupňov Celzia, píše spravodajský portál Novinky.cz. V severočeskom meste Děčín a v Českých Budějoviciach na juhu krajiny namerali v piatok 15,3 stupňa Celzia a viac ako 15 stupňov bolo aj v Tepliciach, kde zaznamenali 15,2 stupňa. „Nad 15 stupňov Celzia sa v minulosti dostala teplota iba v rokoch 1925 a 1935, keď bola v Hradci Králové nameraná vôbec najvyššia silvestrovská teplota 16,3 stupňa Celzia,“ uviedli meteorológovia.

 

img

 

Silvestrovské teploty v piatok prepisovali rekordy na mnohých miestach. „Rekordnú maximálnu teplotu pre 31. december v piatok zaznamenalo 130 zo 158 staníc, ktoré robia merania aspoň 30 rokov, teda 82 percent,“ doplnili meteorológovia.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Niektoré krajiny už privítali rok 2022. V Sydney mali šesť ton pyrotechniky

 

Na Nový rok bude podľa predpovede ČHMÚ zamračené až oblačno s dažďovými prehánkami a teploty môžu vystúpiť cez deň až na 14 stupňov Celzia.

 

Svoj najteplejší Silvester od začiatku vedenia záznamov zažilo v piatok Spojené kráľovstvo. Teplota vzduchu podľa predbežných údajov dosiahla na východe Anglicka 15,3 stupňa Celzia. Doterajšou najvyššou teplotou zaznamenanou v krajine 31. decembra bolo 14,8 stupňa Celzia a namerali ju v meste Colwyn Bay vo Walese v roku 2011.

 

img

 

Aj v Budapešti a na ďalších miestach v Maďarsku padali teplotné rekordy. V obci Fertőrákos pri Šoprone namerali 18 stupňov Celzia, čo je pre tento deň najvyššia zaznamenaná hodnota v Maďarsku. Informovala o tom na Facebooku Národná meteorologická služba. Predchádzajúci rekord v tejto oblasti mal hodnotu 16,5 stupňa Celzia. Túto teplotu namerali v Šoprone pred 101 rokmi.

 

Možno vás zaujme: Zábavná pyrotechnika zabila 12-ročného chlapca!

 

Historické tabuľky prepisovali v piatok na takmer desiatke maďarských meteorologických staníc. Nové teplotné maximum zaznamenali aj v Budapešti – 15,4 stupňa Celzia. Padol tak rekord z roku 2002, keď bolo v hlavnom meste 14 stupňov, píše agentúra MTI.

 

img

 

Maďarskí meteorológovia očakávajú podobné počasie aj na Nový rok a nevylučujú nové teplotné rekordy. Zatiaľ najteplejší meteorologicky zaznamenaný Nový rok v Maďarsku bol v roku 1921. Najvyššia hodnota pochádza opäť zo Šopronu: 15,3 stupňa Celzia. V Budapešti vtedy bolo 13 stupňov.

 

K téme: Prieskum odhalil, že takmer polovica Slovákov považuje rok 2021 za horší ako očakávala

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies