V EÚ žije väčšina ľudí vo veľkomestách, SR si zachováva vidiecky ráz

NETKY.SK • 5 Október 2015, 16:57 • 2 min
V EÚ žije väčšina ľudí vo veľkomestách, SR si zachováva vidiecky ráz

BRUSEL - V roku 2014 žilo v husto osídlených oblastiach alebo mestách 40 percent obyvateľov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je však situácia opačná, keďže väčšina ľudí tu žije v malých mestečkách a na vidieku. Uviedol to dnes štatistický úrad EÚ Eurostat.

Pri príležitosti dnešného Svetového dňa bývania, ktorého témou sú "Spoločné priestory pre všetkých", Eurostat zverejnil údaje o rozložení obyvateľstva EÚ.

Vo všetkých 28 členských štátoch únie žije v priemere 40 percent ľudí v mestských aglomeráciách alebo veľkomestách. Napriek trendu urbanizácie zostáva v EÚ 28 percent ľudí, ktorí žijú v riedko osídlených alebo vidieckych oblastiach. Ďalších 32 percent žije v malých mestách alebo na predmestiach väčších miest.

Eurostat vo svojej správe upozornil, že v týchto ukazovateľoch existujú medzi členskými štátmi EÚ významné rozdiely. To je aj prípad Slovenska, ktoré má stále prevažne vidiecky charakter. Vo veľkomestskom prostredí žije 19 percent obyvateľov, 35,4 percenta zostáva žiť na vidieku a najviac Slovákov, 45,6 percenta, býva v malých mestách.

 

Najpočetnejšia časť obyvateľstva vo veľkomestskom, husto obývanom prostredí, žije v Británii (58,6 percenta), na Cypre (54,7 percenta) a v Španielsku (48,5 percenta). Naopak, vo vidieckych a riedko osídlených oblastiach najviac ľudí žije v Luxembursku (51 percent), Slovinsku (49,8 percenta) a v Litve (47,6 percenta), za ktorými nasleduje Slovensko (45,6 percenta).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona