V EÚ oddnes platí nová éra policajnej a justičnej spolupráce v trestných veciach

NETKY.SK • 1 December 2014, 16:18 • 2 min
V EÚ oddnes platí nová éra policajnej a justičnej spolupráce v trestných veciach

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že dnešný deň je na území Európskej únie historickým dňom v oblasti policajnej a justičnej spolupráce v trestných veciach.

slovakia

left justify in out

Od dnešného dňa, čiže päť rokov po nadobudnutí platnosti Lisabonskej zmluvy, sa začali na akty v tejto oblasti uplatňovať bežné právomoci EK a Súdneho dvora EÚ rovnakým spôsobom ako v ktorejkoľvek inej oblasti upravenej právnymi predpismi únie.
     

Podľa slov prvého podpredsedu EK Fransa Timmermansa ide o začiatok novej éry pre celú oblasť spravodlivosti a vnútorných vecí, pretože sa zrušia obmedzenia, ktoré sa v súčasnosti uplatňujú na súdne preskúmanie zo strany Súdneho dvora EÚ a na úlohu komisie ako "strážkyne" Zmluvy o EÚ v oblasti justičnej spolupráce, pokiaľ ide o trestné veci.
     

To znamená, že komisia bude mať právomoc začať konanie vo veci porušenia v prípade, že sa právne predpisy EÚ, na ktorých sa jednomyseľne dohodli členské štáty, nesprávne vykonávali.
     

"Európa nie je len jednotný trh alebo hospodárska a menová únia, ale svojim občanom ponúka aj európsky priestor slobody, bezpečnosti a spravodlivosti. Dnes sa politika v oblasti spravodlivosti a vnútorných vecí konečne dostáva na rovnakú pozíciu ako ostatné politiky EÚ," zdôraznil Timmermans. Objasnil, že ide o krok vpred, lebo odteraz sa súdne preskúmanie zo strany Súdneho dvora EÚ a vynucovacie právomoci komisie budú uplatňovať aj na opatrenia policajnej spolupráce a na akty v oblasti trestného práva. Tým sa podľa neho posilnia práva občanov a zvýši právna istota.
     

Doposiaľ bola policajná a justičná spolupráca v trestných veciach poslednou zostávajúcou súčasťou takzvaného tretieho piliera legislatívy EÚ, ktorý kedysi pokrýval celú oblasť spravodlivosti a vnútorných vecí. Jeho zmena sa začala nadobudnutím platnosti Lisabonskej zmluvy 1. decembra 2009.
     

Počas päťročného prechodného obdobia sa mohli členské štáty a EK dôkladne pripraviť na túto zmenu a zabezpečiť hladký prechod na nový spôsob zákonodarstva a súdnej kontroly v tejto oblasti.
     

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulus upozornil, že 1. december predstavuje zároveň aj koniec prechodného obdobia pre politiku spravodlivosti a vnútorných vecí, keď dnes sa začína nová kapitola s novými právomocami v oblastiach migrácie a vnútorných záležitostí. 
     

"Vzhľadom na to, že čoraz viac občanov EÚ študuje, pracuje, podniká, uzatvára manželstvo a má deti v celej únii, justičná spolupráca medzi členskými štátmi EÚ sa musí naďalej zlepšovať, a to postupne tak, aby občania v každej oblasti pocítili konkrétne výsledky," uviedla v tejto súvislosti komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. 
     

Uplynutím prechodného obdobia bude mať oddnes Súdny dvor EÚ úplnú právomoc nad vykonávaním justičnej spolupráce v trestných veciach a policajnej spolupráce a komisia bude môcť začať konanie o porušení proti akémukoľvek členskému štátu, ktorý poruší právne predpisy EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies