V EÚ od dneška platí smernica o posilnených právach obetí trestných činov

NETKY.SK • 16 November 2015, 14:58 • 2 min
V EÚ od dneška platí smernica o posilnených právach obetí trestných činov

BRUSEL - V krajinách Európskej únie vstúpili dnes do platnosti nove pravidlá EÚ o právach obetí. Prinášajú zmeny najmä v spôsobe, akým sa zaobchádza s obeťami trestných činov v Európe, uviedla Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Smernica o právach obetí stanovuje súbor záväzných práv obetí trestných činov a jednoznačné povinnosti členských štátov EÚ zabezpečiť tieto práva v praxi. Pravidlá sa vzťahujú na všetkých ľudí, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí sa stanú obeťou trestnej činnosti v priestore EÚ. Takisto sa uplatňujú, ak trestné konanie prebieha v EÚ. Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová upozornila, že v celej EÚ sa obeťou trestnej činnosti každý rok stane približne každý siedmy človek. "Nové pravidlá poskytujú obetiam jasné práva na informácie, ochranu a prístup k podporným službám vo všetkých členských štátoch. Zmenia zaobchádzanie s ľuďmi, keď sa stanú obeťami trestnej činnosti, čo prinesie úžitok našej spoločnosti ako takej," uviedla Jourová vo vyhlásení pre médiá.

 

Podľa nej doteraz nie všetky členské štáty EÚ informovali EK, že túto smernicu preniesli do svojho vnútroštátneho práva. Ak si túto povinnosť nesplnia, EK podnikne právne kroky na presadzovanie a dodržiavania pravidiel. K novým patria aj práva rodinných príslušníkov obetí. Napríklad rodinní príslušníci zosnulých obetí budú mať rovnaké práva ako priame obete vrátane práva na informácie, podporu a náhradu škody. Rodinní príslušníci obetí, ktoré prežili, majú takisto právo na podporu a ochranu. Celá komunikácia s obeťami sa musí viesť v jednoduchom a zrozumiteľnom jazyku, pričom forma komunikácie sa musí prispôsobiť osobitným potrebám každej obete vrátane jej potrieb súvisiacich s vekom, jazykom a akýmkoľvek zdravotným postihnutím.

 

Vnútroštátne orgány musia poskytnúť obetiam širokú škálu informácií týkajúcich sa ich práv, ich prípadu a služieb a pomoci, ktoré sú im k dispozícii. Informácie musí poskytovať príslušný orgán od prvého kontaktu a bezodkladne. Členské štáty musia zabezpečiť aj to, aby obete mali prístup k podporným službám. Podpora musí byť bezplatná a dôverná a dostupná takisto obetiam, ktoré oficiálne neoznámili trestný čin. Špecializovaná podpora zahŕňa poskytnutie prístrešia, posttraumatickú podporu a poradenstvo prispôsobené rôznym druhom obetí. Novinkou je aj to, že obete budú zohrávať aktívnejšiu úlohu v trestnom konaní. Budú mať právo na vypočutie a byť informované o rôznych krokoch v rámci súdneho konania. Ak obete nesúhlasia s rozhodnutím o zastavení trestného stíhania, majú právo toto rozhodnutie napadnúť a tiež majú tiež právo na náhradu škody a ak sa vo vnútroštátnom systéme používajú konania takzvanej restoratívnej justície.

 

Obete musia byť chránené pred páchateľmi trestných činov aj pred samotným systémom trestného súdnictva. S cieľom určiť ich potreby ochrany musia byť všetky obete individuálne posúdené, aby sa zistilo, či v ich prípade existuje riziko ďalšej ujmy, ku ktorej môže dôjsť počas trestného konania. Ak áno, musia sa zaviesť osobitné ochranné opatrenia, ktoré by ich chránili počas súdneho konania a proti akejkoľvek možnej hrozbe zo strany páchateľa. Osobitná pozornosť sa venuje ochrane detí. Nové pravidlá EÚ sa od dnes musia vykonávať a uplatňovať všetkými členskými štátmi. Každá fyzická osoba sa na ne môže odvolávať pred vnútroštátnymi súdmi, aj keď príslušný členský štát smernicu ešte plne netransponoval do vnútroštátnych predpisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies