V Etiópii odkláňajú Modrý Níl od miesta, kde postavia obriu priehradu

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 19:05 • 2 min
V Etiópii odkláňajú Modrý Níl od miesta, kde postavia obriu priehradu

ADDIS ABEBA - Etiópia začala v utorok odkláňať Modrý Níl do náhradného koryta v rámci budovania obrovskej vodnej elektrárne, ktorá má vyrásť blízko severozápadnej hranice so Sudánom.

slovakia

left justify in out

Podľa stredajšieho vyjadrenia hovorcu štátnej Etiópskej elektrárenskej spoločnosti (EEPCo) Addisa Tadeleho rieku na krátkom úseku preložili o približne 550 metrov, aby umožnili výstavbu hlavného priehradného múru. Projekt s nákladmi vyčíslenými na 4,2 miliardy dolárov (3,2 mld. eur) vnímajú mimoriadne citlivo Sudán ako aj Egypt, ktorých obyvateľstvo je do značnej miery závislé práve od vody z Nílu. Modrý Níl prameniaci v Etiópii je pritom jedným z dvoch hlavných vetiev najdlhšej rieky sveta, ktoré sa zlievajú v sudánskom Chartúme. Podľa EEPCo dočasné presmerovanie ako ani neskoršie prehradenie rieky neovplyvní úroveň hladiny na nižšie položených úsekoch.

Výstavba diela nazvaného Priehrada veľkej etiópskej obrody sa začala v pohraničnom regióne Benishangul-Gumuz ešte v roku 2011 a financovaná je výhradne z etiópskych zdrojov. Prvá etapa by mala byť dokončená v priebehu troch rokov, keď budú generátory schopné dodávať výkon 700 megawattov. Po úplnom dokončení stúpne na 6000 megawattov, ktoré budú môcť okrem Etiópie využívať aj Sudán, Keňa alebo Džibutsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies