V Etiópii objavili najstaršie pozostatky človeka

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 11:28 • 2 min
V Etiópii objavili najstaršie pozostatky človeka

BRATISLAVA - Medzinárodný tím vedcov objavil v Etiópii najstaršie fosílne pozostatky človeka (rod Homo).

slovakia

left justify in out

Ide o časť spodnej čeľuste s piatimi zubmi, ktorej vek stanovili na 2,8 milióna rokov. To je približne o 400-tisíc rokov viac než vek doteraz najstarších známych ľudských pozostatkov.


Čeľusť našiel ešte v januári 2013 etiópsky študent Chalachew Seyoum v lokalite Ledi-Geraru, kde v roku 1974 objavili aj pozostatky hominida druhu Australopithecus afarensis. Ten žil v období pred 3,8 až 2,95 milióna rokmi. Doteraz najstaršou známou fosíliou zástupcu rodu Homo bola 2,35 milióna rokov stará horná čeľusť nájdená v etiópskom Hadare, ktorú však doteraz nepriradili k žiadnemu zo známych druhov. To zatiaľ nespravili ani s novým nálezom, ktorý sa síce najviac podobá na Homo habilis, pravdepodobne však ide o samostatný, doteraz nepopísaný druh. Čeľusť z Ledi-Geraru však posilňuje hypotézu, že Australopithecus afarensis bol priamym predchodcom rodu Homo. "Tento nový nález posúva vznik rodu Homo o približne 400-tisíc rokov do minulosti, veľmi blízko k jeho predchodcovi. Práve kombinácia primitívnych a vyspelejších znakov čeľuste z Ledi-Geraru predstavuje správnu prechodnú formu medzi Australopithecus afarensis a neskoršími zástupcami rodu Homo," uviedol William Kimbel z Arizona State University.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies