V Estónsku sa koná druhé kolo prezidentských volieb

NETKY.SK • 30 August 2016, 14:33 • 2 min
V Estónsku sa koná druhé kolo prezidentských volieb

TALLINN - Druhým kolom pokračuje dnes voľba nového prezidenta Estónska. V tajnej parlamentnej voľbe proti sebe stoja bývalý premiér pobaltskej republiky Siim Kallas, exministerka školstva Mailis Repsová a niekdajší ombudsman Allar Jöks. Informuje o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predseda parlamentu Eiki Nestor stiahol svoju kandidatúru po prvom pondelkovom kole, v ktorom žiadny z uchádzačov nedostal v 101-člennom zákonodarnom zbore požadovaných 68 hlasov. Ak víťaz nevzíde ani z dnešného hlasovania, o novej hlave štátu rozhodne koncom septembra osobitný zbor zložený z poslancov parlamentu a zástupcov samospráv.


Nestor získal v pondelok 40 hlasov, Repsová 26 hlasov a Jöks 25 hlasov. Poslanci rozhodujú o nástupcovi prezidenta Toomasa Hendrika Ilvesa, ktorého druhé funkčné obdobie sa skončí v októbri. Vládnuca trojkoalícia je však v otázke obsadenia prevažne reprezentatívneho postu prezidenta nejednotná.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies