V Česku sprísnili podmienky vyplácania podpory v nezamestnanosti

NETKY.SK • 4 Január 2012, 09:03 • 2 min
V Česku sprísnili podmienky vyplácania podpory v nezamestnanosti

V Česku sprísnili podmienky vyplácania podpory v nezamestnanosti

slovakia

left justify in out

img

Rok 2012 bude v Česku smutno prelomovým. Peňažné zdroje vyschli. So skromnými prostriedkami budú musieť vystačiť ľudia, firmy i štát. Banky obmedzujú úvery, vláda investície. A tá naopak bude od ľudí vyberať stále viac peňazí.
Ekonómovia očakávajú, že rast českého hrubého domáceho produktu bude v lepšom prípade okolo nuly.
Veľkým problémom kontinentu, vrátane Česka, je už teraz vysoká nezamestnanosť. Impulzy na zlepšenie situácie však nie sú. Česká vláda sa okrem nevyhnutnej úpravy príjmov a výdavkov štátu zameria aj na stabilizáciu verejných financií. Jej najdôležitejším reformným krokom by sa malo stať prijatie finančnej ústavy. Brzdu proti dlhom totiž hľadá celá EÚ.
Hneď po januárovej prognóze ekonomického rastu bude kabinet riešiť tohtoročný štátny rozpočet. Plán štátnych financií už síce snemovňa prijala, jeho čísla však nie sú reálne. Minister financií i premiér poslancom sľúbili, že najneskoršie do marca prídu s jeho novou verziou.
Protikrízové opatrenia pripravila Národná ekonomická rada vlády (NERV). Spísala katalóg 41 možných zásahov. Obsahuje napríklad ďalšie zvyšovanie dane z pridanej hodnoty, ale aj zmrazenie miezd. Kabinet Petra Nečasa zostaví z neho mix opatrení podľa aktuálneho stavu hospodárstva.
V Česku od prvého januára vstúpili do života viaceré dôležité ekonomické a finančné opatrenia. Spodná sadzba DPH sa zvýšila z 10 na 14 %. Postihne to potraviny, služby, vodné, stočné, teplo, kultúru, šport dopravu a lieky. Úplné prenesenie dane do cien by znamenalo zdraženie o 3,6 %. Klesne štátna podpora stavebného sporenia na 10 % sporenej sumy, maximálne však na 2000 Kč ročne (77,56 eura); 15-% sadzbou sa budú zdaňovať úroky z vkladov.
V Česku sa mení podpora v nezamestnanosti. Po dvoch mesiacoch evidencie na úrade bude musieť nezamestnaný buď nastúpiť na verejno-prospešné práce, alebo sa s podporou rozlúči. Podporu dostane len ten, kto za posledné dva roky odpracoval rok.
Sprísňujú sa sankcie za predčasný odchod do dôchodku. Napríklad v najčastejšom pásme 1081 až 1170 dní sa bude teraz dôchodok znižovať až o 15,9 %.
Súdy budú môcť za trestné činy odsúdiť firmy, dať im pokutu, dokonca ich môžu aj rozpustiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona