V Česku rýchlo rastie záujem o biopalivá, štát stráca stámilióny

NETKY.SK • 25 Október 2010, 11:58 • 2 min
V Česku rýchlo rastie záujem o biopalivá, štát stráca stámilióny

V Česku rýchlo rastie záujem o biopalivá, štát stráca stámilióny

slovakia

left justify in out

Šoféri v Česku prichádzajú na to ako ušetriť na tankovaní pohonných látok. Ceny benzínu a nafty sú vysoké a natankovať do nákladného auta čistý metylester repkového oleja alebo do osobného vozu liehové palivo E 85 prinesie na každom litri úsporu až 6 Kč (0,24 eura). Šoféri však často tankujú biopalivo do áut, ktoré nie sú na jeho spaľovanie prispôsobené. Riskujú tak poškodenie motora, ba aj viac.
      Expert Českej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu a manažér kvality v spoločnosti Benzina Václav Loula povedal, že nákup motorových palív je čoraz masovejší. Parazituje sa tak na mimoriadne silnej ponuke vysokopercentných biopalív, na ktoré sa nevzťahuje spotrebná daň a predávajú sa tak podstatne lacnejšie.
      Pumpári niekedy radia šoférom, aby do nádrže miešali jedna k jednej klasický natural 95 s palivom E 85, ktoré obsahuje 85 % liehu. Liehovary v súvislosti so štátnou podporou výroby biopalív vybudovali kapacity na produkciu státisícov hektolitrov E 85. Ten sa už v Česku predáva na 70 čerpacích staniciach.
      Palivo E 85 môže klasický motor poškodiť. Miloš Pokorný z pražskej servisnej spoločnosti Domanský povedal, že v neprispôsobenom aute môže zhorieť katalyzátor, v krajnom prípadne vzplanie celé vozidlo. V motoroch s priamym vstrekovaním môžu zhorieť alebo sa zalepiť vstrekovacie trysky.
      V Česku sa v prvom polroku medziročne znížila spotreba nafty o viac ako 6 % a dopyt po benzíne klesol skoro o 10,5 %. V septembri o tom informoval Český štatistický úrad. Taký veľký pokles nezažila krajina minimálne od roku 2003.
      Zvýšením spotrebnej dane a dane z pridanej hodnoty na pohonné látky si český rozpočet nepomohol. Liter nafty zdražel o viac ako korunu a je najdrahší zo všetkých okolitých štátov. Kto z dopravcov nemusí, vrátane domáci firiem, netankuje v ČR. České dopravné firmy uvádzajú, že štvrtina až tretina z nich čerpá palivo v zahraničí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies