V Energolande v Mochovciach pribudol Van de Graaffov generátor

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 18:48 • 2 min
V Energolande v Mochovciach pribudol Van de Graaffov generátor

MOCHOVCE – V Energolande, informačnom centre Atómových elektrární Mochovce, pribudol nový Van de Graaffov generátor.

slovakia

left justify in out

Zariadenie vytvára statické napätie až do 400.000 voltov, rovnako má elektrické vedenie, ktoré prenáša elektrinu z atómových elektrární do distribučnej siete. „Van de Graaffov generátor však vytvára veľmi slabý, prakticky zanedbateľný elektrický prúd, je v ňom iba napätie, takže je úplne bezpečný pre návštevníkov Energolandu,“ povedal vedúci komunikácie jadrových elektrární Róbert Holý. Podľa jeho slov sa elektrárne aj týmto spôsobom rozhodli bezpečnou a zábavnou formou sprostredkovať návštevníkom informačného centra informácie o elektrine.

 

Van de Graaffov generátor je mechanický a elektrický prístroj, v ktorom elektrický motor roztáča v trubici gumený pás. Neustálym pumpovaním elektrického náboja vzniká elektrostatické napätie, ktoré sa zachytáva na hornej kovovej guli. Keď sa jej človek dotkne, elektróny prejdú naňho a keďže sú záporne nabité, tak sa od seba odpudzujú. Tým vzniká efekt stojacich vlasov - elektróny zachytené na vlasoch sa chcú od seba vzdialiť a ich odpudivá sila je taká veľká, že prekoná aj gravitáciu. „S elektrostatickým napätím sa stretávame bežne, takmer každý deň, napríklad keď nás kopne kľučka od dverí alebo sveter. Tam je, samozrejme, napätie nižšie, kľučka dokáže dať 3000 voltov, ale taktiež je tam zanedbateľný elektrický prúd. To znamená, že to síce trochu kopne, ale neublíži,“ vysvetlil Holý.

 

Van de Graaffov generátor je spolu s viac ako tridsiatkou interaktívnych exponátov súčasťou informačného centra o energii v Energolande Mochovce. Centrum funguje od októbra 2014, ročne ho navštívi vyše 15.000 návštevníkov. Investičné náklady na stavebnú časť centra dosiahli necelé tri milióny eur, vnútorné vybavenie objektu predstavovalo investíciu 1,3 milióna eur. Zhruba 60 až 70 % tejto sumy smerovalo do technologického vybavenia. Celková plocha budovy vrátane tréningových miestností a kancelárií je 2000 štvorcových metrov, samotné infocentrum je umiestnené na ploche 600 štvorcových metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies