V elitnej desiatke o najlepšieho futbalistu je 9 legionárov

NETKY.SK • 23 Január 2013, 13:01 • 2 min
V elitnej desiatke o najlepšieho futbalistu je 9 legionárov

V elitnej desiatke o najlepšieho futbalistu je 9 legionárov - Futbal Výsledky 20. ročníka tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2012 vyhlásia 4.

slovakia

left justify in out

imgVýsledky 20. ročníka tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2012 vyhlásia 4. februára v Trnave. Očakáva sa aj účasť väčšiny ocenených legionárov, pretože Ceny Jána Popluhára a Petra Dubovského si prevezmú víťazi ankety dva dni pred prvým medzištátnym stretnutí slovenskej reprezentácie v tomto roku v Belgicku.

Medzi desiatimi kandidátmi na víťaza v ankete figuruje aj jediný corgoňligista Viktor Pečovský, ktorý sa prezentoval kvalitnými výkonmi v drese slovenského majstra MŠK Žilina. Ďalšími kandidátmi sú - Marek Bakoš, Michal Breznaník, Marek Hamšík, Tomáš Hubočan, Juraj Kucka, Marek Sapara, Miroslav Stoch, Martin Škrtel a Vladimír Weiss ml.

V elitnej desiatke je 9 legionárov, rovnako ako v poslednej edícii. Štyrikrát sa doteraz stalo, že všetci jej účastníci pôsobili v zahraničných kluboch, v roku 2005 bola dominancia legionárov najmarkantnejšia, keď až prvých 15 hráčov bolo z nich.

Minulý rok získal trofej J. Popluhára, slovenského futbalistu storočia, reprezentačný kapitán Škrtel z anglického FC Liverpool. Dvadsaťosemročný futbalista sa tešil po rokoch 2007 a 2008 už z tretieho triumfu. Aj teraz je horúcim favoritom vďaka svojim výkonom v Premier League. Zrejme jeho najväčším súperom bude Marek Hamšík z SSC Neapol, ktorý je už dvojnásobným víťazom ankety (2009 a 2010). Naposledy ich vo výsledkoch ankety delili len tri body, čo bol historicky najnižší rozdiel medzi prvým a druhým miestom.

Rozdiely sú veľmi tesné
"Tento rok je rozdiel medzi prvými dvoma druhý najnižší v histórii ankety - 16 bodov. Hlasovalo spolu 37 odborníkov, ktorí dali hlasy 31 hráčom. V desiatke sú oproti poslednému roku tri zmeny, nováčikmi sú Sapara, Breznaník a Pečovský, vypadli Karhan, Hološko a Ďurica. Všetkých desať mien trafili štyria hlasujúci, medzi nimi aj obaja reprezentační tréneri Stanislav Griga a Michal Hipp, samozrejme bez presného poradia. Z ďalších zaujímavostí môžem povedať, že desiatka trénerov a novinárov sa líšila len v jednom mene, zástupcovia médiá dali Hološka, tréneri Pečovského. Za 20 rokov ankety sa v nej objavili mená 221 futbalistov, prvým a najmladším víťazom bol Peter Dubovský, ktorý v roku 2000 tragicky zahynul. Našoum ambíciou je, aby na slávnostnom vyhlásení v Trnave boli aj všetci ďalší víťazi," povedal na stredajšej tlačovej konferencii hlavný organizátor ankety a redaktor denníka Pravda Michal Zeman.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal v minulej sezóne Róbert Mak z 1. FC Norimberg, ktorý má šancu zopakovať vlaňajší triumf. Druhým kandidátom je Norbert Gyömber z Dukly Banská Bystrica.

V ďalších kategóriách sú rovnako už známe finálne nominácie. Najlepším trénerom sa stane jeden z tria Ivan Galád (SR 21), Adrián Guľa (AS Trenčín) a Juraj Jarábek (ViOn Zlaté Moravce). Víťaz na tróne nahradí reprezentačného kouča SR Stanislava Grigu. Kandidátkami na honor najlepšej futbalistky Slovenska sú Dominika Škorvánková (Slovan Bratislava/SV Neulengbach), Monika Matysová (Spratzen) a Eva Kolenová (Slovan Duslo Šaľa/Altenmark), ktorá titul obhajuje. Najlepším hráčom Corgoň ligy 2012 bude Miroslav Karhan (Spartak Trnava), David Depetris (AS Trenčín) alebo Viktor Pečovský (MŠK Žilina). Kandidátmi na titul najlepší rozhodca SR 2011 sú Jozef Pavlík, Richard Trutz a Ivan Kružliak. Zo siedmich kategórií je známy víťaz v jedinej, podľa verdiktu rozhodcovskej komisie sa najlepším asistentom rozhodcu stal Roman Slyško s 50 bodmi pred Miroslavom Benkom (18) a Tomášom Solmolánim (14).

V trnavskom Dome kultúry je tradične pripravený bohatý sprievodný program. "Vychádzame z úspešného konceptu programu minulého roka. Moderovať ho budú Kristína Farkašová a Marcel Merčiak, na živo ho odvysiela STV 2. Ceny v hlavných kategóriách odovzdajú tradične otec Petra Dubovského Viliam a Ján Popluhár mladší. Pripomenieme si aj významné míľniky v histórii slovenského futbalu," informoval generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

Na weboch Pravdy a SFZ sa od stredy spustilo aj hlasovanie na udelenie Ceny fanúšika, ktorú v minulých dvoch rokoch vyhrali Juraj Kucka a Miroslav Karhan. Organizátori z týchto hlasujúcich vyžrebujú štyroch výhercov, ktorí dostanú pozvánku na slávnostné vyhlásenie a ako darček aj slovenský reprezentačný dres.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies