V elektronizácii zdravotníctva sa urobil obrovský krok

NETKY.SK • 30 Január 2016, 13:37 • 2 min
V elektronizácii zdravotníctva sa urobil obrovský krok

BRATISLAVA - V elektronizácii zdravotníctva sa podľa Ministerstva zdravotníctva SR spravili veľké pokroky.

slovakia

left justify in out

"V rámci prípravy eHealth sa nám po reštarte projektu, ktorý sme zdedili v dezolátnom stave, podarilo urobiť obrovský krok. Služby a aplikácie eHealth sú vyvinuté, zabezpečili sme potrebnú infraštruktúru, presadili nevyhnutnú legislatívu a začali sme s pripájaním prvých poskytovateľov k národnému eHealth riešeniu," povedal hovorca rezortu Peter Bubla.

 

Poukázal na to, že v zmysle legislatívy bude eHealth od 2017 nasadený plošne. "Funguje však už aj dnes. Do systému sú pripojení prví poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a budú pribúdať ďalší,“ priblížil Bubla. Po tom, ako boli v decembri 2015 ukončené projekty elektronizácie zdravotníctva, začalo Národné centrum zdravotníckych informácií v spolupráci s ministerstvom vydávať elektronické preukazy zdravotníckym pracovníkom, ktoré im umožnia pracovať s eHealthom.

 

V súčasnosti prebieha tiež overovanie zhody informačných systémov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Ide o významné opatrenie aj z pohľadu bezpečnosti; informačné systémy, ktoré sa pripájajú do národného eHealth riešenia, musia prejsť certifikáciou," poznamenal Bubla. Zároveň sa do systému pripájajú poskytovatelia. "Ako prvú sme pripojili nemocnicu v Malackách a jedno z najväčších laboratórií na Slovensku (Medirex), pretože ako prví požiadali o certifikovanie svojho informačného systému," doplnil.

 

Aktuálne je podľa jeho slov v príprave pripájanie ďalších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, konkrétne Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v B. Bystrici, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach a Nemocnica Sv. Michala v Bratislave. "Následne budú pribúdať ďalší poskytovatelia tak, aby boli služby a aplikácie eHealth od začiatku budúceho roka celoplošne nasadené a využívané. Už čoskoro tak budeme môcť využívať služby eHealth ako elektronická zdravotná knižka, pacientky sumár, národný portál zdravia, elektronické predpisovanie liekov..., a teda aj využívať všetky benefity z toho plynúce," zhrnul Bubla.

 

Okrem elektronizácie, ktorú sa vláda v programovom vyhlásení zaviazala zrýchliť, je rezort často kritizovaný aj pre zavádzanie nového spôsobu odmeňovania nemocníc, tzv. DRG systému. V tomto roku sa po rokoch príprav spúšťa jeho ostrá prevádzka s neutrálnym financovaním. "Zámerom je vytvorenie časového priestoru v roku 2016, ktorý nenaruší prípadnú finančnú stabilitu nemocníc. Tento model sa osvedčil aj pri zavádzaní DRG v Nemecku. Reálny platobný mechanizmus by mal nadobudnúť účinnosť po dosiahnutí určitej kvality dát," vysvetlil Bubla.

 

Programové vyhlásenie vlády počítalo aj s dobudovaním novej bratislavskej univerzitnej nemocnice v lokalite Rázsochy. Nemocnica sa má napokon stavať ako PPP projekt v areáli na Patrónke, zmluva s koncesionárom zatiaľ nie je podpísaná. "Čo sa týka aktuálneho stavu, prebiehajú súťažné dialógy s uchádzačmi, pričom finálne parametre koncesie budú stanovené v súťažných podkladoch, ktoré budú výsledkom predmetných dialógov a na základe ktorých budú uchádzači predkladať svoje ponuky. Investor bude známy po skončení verejného obstarávania koncesie," doplnil Bubla. Investor by mal nemocnicu prevádzkovať 30 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies