V elektrárni v Dolnom Bare sa panely otáčajú za slnkom ako slnečnice

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:44 • 2 min
V elektrárni v Dolnom Bare sa panely otáčajú za slnkom ako slnečnice

V elektrárni v Dolnom Bare sa panely otáčajú za slnkom ako slnečnice

slovakia

left justify in out

img

Prvú fotovoltickú elektráreň (FVE) na Slovensku, ktorej polohovacie jednotky presne kopírujú pohyb slnka, otvorili dnes v Dolnom Bare pri Dunajskej Strede. Na ploche 2,6 hektára je uložených spolu 5512 fotovoltických panelov. Ich celkový ročný výkon je približne 1000 MWh, čo predstavuje ročnú spotrebu 300 domácností. Pre TASR to uviedol Ján Otčenáš zo Solar Time, s. r. o. Podľa jeho slov schopnosť polohovania, keď sa panely za slnkom otáčajú ako slnečnice, znamená pre elektráreň zhruba o 40 % vyšší výkon, ako to je pri staticky umiestnených paneloch.
      Panely sú umiestnené v radoch s celkovou dĺžkou 1476 metrov, pričom najdlhší z nich má 192 metrov. Prípravné a projektové práce na FVE trvali zhruba jeden rok, samotná výstavba štyri mesiace. Životnosť elektrárne je naplánovaná na tridsať rokov.
      "Po ukončení prevádzky sú všetky komponenty stopercentne recyklovateľné, pôda pod panelmi môže byť okamžite použitá na pôvodné účely bez nákladov na revitalizáciu," upozornil Otčenáš. Elektráreň je zároveň prvou v SR, kde sa na ochranu pred bleskom použili aktívne bleskozvody, zariadenie ušetrí oproti klasickej elektrárni asi 718 ton emisií CO2 ročne. Jej inštalovaný výkon je 990 kWp.
      Prítomnosť FVE v obci víta starosta Dolného Baru Oskár Bereczk. Je to podľa neho pilotný projekt, ktorý upozorní, že región juhu Slovenska nemusí byť nutne vnímaný iba ako poľnohospodársky. "My sami plánujeme realizovať na susediacom 40-hektárovom pozemku priemyselný park, ktorý by mohol k nám prilákať investorov," povedal pre TASR. Rokovania s firmami podľa jeho slov pokračujú aj v týchto dňoch. Prínos FVE bude znamenať prísun financií do obecnej pokladnice, čo Dolnému Baru s takmer 600 obyvateľmi umožní jeho ďalší rozvoj. "A možno raz to bude aj tak, že tí, ktorí dali priestor alternatívnym zdrojom výroby elektriny, ju budú môcť odoberať lacnejšie," vyslovil svoje prianie Bereczk.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies