V elektrárni Fukušima opäť vybuchol vodík, našlo sa ďalších 2000 tiel

NETKY.SK • 14 Marec 2011, 09:27 • 2 min
V elektrárni Fukušima opäť vybuchol vodík, našlo sa ďalších 2000 tiel

V elektrárni Fukušima opäť vybuchol vodík, našlo sa ďalších 2000 tiel

slovakia

left justify in out

img

- elektrárňou Fukušima-I otriasol ďalší výbuch vodíka

- silný dotras zasiahol Tokio, varovanie pred cunami zrušili

- na pobreží prefektúry Mijagi našli asi 2000 tiel

 Japonskou jadrovou elektrárňou Fukušima-I (Dajiči) otriasol dnes ďalší výbuch. V približne rovnakom čase úrady vydali ďalšie varovanie pred vlnou cunami pre severovýchodné pobrežie krajiny, neskôr však toto varovanie odvolali.

Na záberoch stanice NHK bol vidieť biely oblak dymu stúpajúci z budovy reaktora číslo 3. Prevádzkovateľská firma Tokyo Electric Power (TEPCO) oznámila, že o 11.01 h miestneho času (03.01 h SEČ) došlo k výbuchu unikajúceho vodíka, spôsobenom nadmerným tlakom v reaktore.

TEPCO vzápätí uviedla, že oceľový ochranný plášť reaktora číslo 3 nie je zjavne poškodený. Pri výbuchu boli podľa TEPCO zranení traja zamestnanci a sedem je nezvestných, japonská vláda oficiálne potvrdila šesť zranených.

Vláda v tejto súvislosti vyzvala ľudí nachádzajúcich sa v okruhu 20 kilometrov okolo elektrárne, aby zostali vo svojich domoch, informovala tlačová agentúra Kjódo. Napriek evakuácii sa má v zóne stále nachádzať asi 600 ľudí.Už v sobotu došlo vo Fukušime-I k explózii v budove reaktora číslo 1, ktorú spôsobil tiež unikajúci vodík. Elektráreň sa po piatkovom zemetrasení odstavila, ale chladiaci systém niektorých reaktorov prestal fungovať, čo malo za následok zvýšenie radiácie.Tá dnes druhý deň po sebe prekročila povolenú hranicu 500 mikro Sievertov (mSv) na hodinu a na dvoch miestach v okolí elektrárne dosiahla v noci hodnoty 751, resp, 650 mSv. Zatiaľ najvyššia hodnota 1557,5 mSv bola nameraná v nedeľu.Vzhľadom na nefungujúce chladiace systémy sa reaktory 1 a 3 chladia morskou vodou. Jej čerpanie však muselo byť načas prerušené. Zastavenie vpúšťania vody zrejme viedlo k nárastu tlaku v nádobe reaktora a zvýšeniu úrovne radiácie v elektrárni. Nie je vylúčené, že vo vnútri oboch reaktorov už nastalo tavenie palivových tyčí. Silný dotras s magnitúdou 6,2 pocítili dnes v japonskom hlavnom meste Tokio. Došlo k nemu krátko po 10.00 h miestneho času (02.00 h SEČ), uviedla stanica NHK. Epicentrum mal 140 kilometrov severovýchodne od Tokia.Silno sa triasla aj príletová hala na medzinárodnom letisku Narita pri Tokiu, čo podľa redaktorky agentúry DPA vystrašilo čakajúcich pasažierov.Úrady v tejto súvislosti vydali varovanie pred cunami. Už za krátky čas po dotrase mali severovýchodné pobrežie Japonska zasiahnuť nové prívalové vlny. Okolo päť metrov vysoké vlny sa čakali v Ofunate v prefektúre Iwate a trojmetrové v prefektúre Fukušima. Onedlho však bolo toto varovanie zrušené.Na pobreží Japonska v prefektúre Mijagi, zasiahnutej mohutnými cunami, sa podľa dnešnej informácie agentúry Kjódo našlo asi 2000 tiel.Okolo 1000 tiel sa našlo na pobreží polostrova Ojika a ďalších 1000 v mestečku Minamisanriku zničenom cunami, kde miestna vláda nemá žiadne správy o 9500 obyvateľoch, čo je viac ako polovica tamojšej populácie.Oficiálny počet obetí piatkového zemetrasenia s magnitúdou 9,0 a následných vĺn cunami je 1597. V tomto čísle nie je zahrnutých 200-300 mŕtvych z mesta Sendai, metropoly prefektúry Mijagi, ktorých vyťahovanie sa vzhľadom na ťažký terén ešte neskončilo.

Zdroj: TASR/Kjóto, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies