V elektrárni Fukušima-I pozorovali neutronové lúče

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 07:50 • 2 min
V elektrárni Fukušima-I pozorovali neutronové lúče

V elektrárni Fukušima-I pozorovali neutronové lúče

slovakia

left justify in out

img

Spoločnosť TEPCO, ktorá prevádzkuje zemetrasením poškodenú japonskú jadrovú elektráreň Fukušima-I, dnes oznámila, že v jej okolí 13-krát namerala druh rádioaktívneho žiarenia nazývaný neutrónový lúč. Informovala o tom agentúra Kjódo.
      Pracovníci elektrárne narazili na neutrónový lúč približne 1,5 kilometra juhozápadne od reaktorových blokov č. 1 a 2 v priebehu troch dní od 13. marca. Hodnota žiarenia zodpovedala 0,01-0,02 mikrosievertom (mSv) za hodinu, takže nebola na nebezpečnej úrovni.
      V roku 1999 pri havárii v zariadení na spracovanie vyhoreného jadrového paliva v Tokaimure v prefektúre Ibaraki došlo k spusteniu štiepnej reakcie a uvoľneniu obrovského množstva neutrónových lúčov.
      V prípade elektrárne Fukušima-I sa takáto nehoda zatiaľ nestala, ale neutrónový lúč môže byť dôkazom, že urán a plutónium, ktoré unikli z reaktorov a vyhoreného jadrového paliva, na seba naviazali malé množstvo neutrónov uvoľnených štiepnou reakciou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies