V elektrárni Búšehr spustili jadrovú reakciu

NETKY.SK • 10 Máj 2011, 11:53 • 2 min
V elektrárni Búšehr spustili jadrovú reakciu

V elektrárni Búšehr spustili jadrovú reakciu

slovakia

left justify in out

img

Reaktor iránskej jadrovej elektrárne Búšehr spustili v nedeľu na minimálny výkon, čo je dôležitý krok pred jeho plným uvedením do prevádzky. Dnes to oznámila ruská spoločnosť, ktorá elektráreň vybudovala.
      Štátna spoločnosť Atomstrojexport citovaná agentúrou RIA oznámila, že v reaktore prebieha proces jadrového štiepenia. Iránsky člen parlamentnej komisie oznámil, že prebiehajú "posledné testy". Podľa iránskej agentúry Fars elektráreň začne elektrinu dodávať v priebehu dvoch mesiacov.
      Západné krajiny vyzývali Rusko, aby odstúpilo od lukratívnej zmluvy na vybudovanie Búšehru. Západ sa obáva, že elektráreň bude islamskej republike slúžiť ako zdroj materiálu pre výrobu jadrových zbraní. Tieto obavy zmiernila dohoda, na základe ktorej je Irán povinný vrátiť vyhorené palivo do Ruska.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies