V Elektrárňach Vojany chcú do konca roka prepúšťať

NETKY.SK • 3 Jún 2015, 13:11 • 2 min
V Elektrárňach Vojany chcú do konca roka prepúšťať

BRATISLAVA - V Elektrárňach Vojany na východnom Slovensku sa bude prepúšťať.

slovakia

left justify in out

"Elektráreň Vojany avizovala postupné prepúšťanie zamestnancov vo viacerých fázach do konca roka 2015,“ informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Miriam Žiaková po stretnutí ministra financií a dočasne povereného ministra hospodárstva Petra Kažimíra s predstaviteľom odborovej organizácie Elektrárne Vojany Jánom Topoľským.

 

Koľko zamestnancov by malo prísť o prácu, však ministerstvo hospodárstva, ktoré je 34-percentným akcionárom Slovenských elektrární prevádzkujúcich aj Elektrárne Vojany, nekonkretizovalo. "Po vzájomnom oboznámení sa so situáciou v elektrárni Vojany sa obe strany dohodli, že téma ďalšieho fungovania elektrárne vo Vojanoch a hľadanie riešenia, aby jej prevádzka nemusela byť postupne odstavená, budú predmetom pripravovaných spoločných rokovaní predstaviteľov akcionárov, ktoré by sa mali uskutočniť v krátkom časovom horizonte,“ konštatovala

 

Ako prvý zverejnil informácie o prepúšťaní vo Vojanoch poslanec NR SR za Most-Híd Elemér Jakab. Ten v sobotu pre agentúru SITA povedal, že napriek modernizácii a investíciám sa čoraz častejšie hovorí o odstavení elektrární vo Vojanoch. Zároveň zdôraznil, že Elektrárne Vojany sú jedným z najvýznamnejším zamestnávateľov v regióne južného Zemplínu, pričom dávajú prácu vyše štyrom stovkám ľudí. Odstavenie elektrární by preto podľa Jakaba malo pre tento región doslova katastrofálne následky.

 

Závod Elektrárne Vojany sa nachádza na východnom Slovensku v okrese Michalovce. Pozostáva z dvoch energetických výrobní. Čiernouhoľnej Elektrárne Vojany I (4x110 megawattov) a Elektrárne Vojany II (4 x 110 megawattov) na palivo zemný plyn, ktorá je odstavená mimo prevádzky. Od roku 2009 na piatom a šiestom bloku Elektrárne Vojany I je do paliva pridávaná drevná štiepka. Elektrárne Vojany zabezpečujú dodávkou bázovej elektrickej energie spoľahlivosť prenosovej sústavy východného Slovenska a taktiež poskytujú pre elektrizačnú sústavu podporné služby, potrebné na udržanie kvalitatívnych ukazovateľov sústavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies