V Egypte vyhlásili výnimočný stav, potrvá až mesiac

NETKY.SK • 14 August 2013, 17:33 • 2 min
V Egypte vyhlásili výnimočný stav, potrvá až mesiac

KÁHIRA - Egypt vyhlásil v stredu výnimočný stav pre neutíchajúce násilie, ktoré sa rozšírilo už do viacerých častí krajiny. Mimoriadne opatrenie vstúpilo do platnosti o 16. hodine miestneho času a potrvá až mesiac, informovali zástupcovia prezidentskej kancelárie v televíznom prejave.

slovakia

left justify in out

Dôvodom zavedenia výnimočného stavu je "ohrozenie bezpečnosti a poriadku v krajine z dôvodu úmyselnej sabotáže a útokov na súkromné a verejné budovy a strát na životoch, ktoré majú na svedomí extrémistické skupiny". Dočasný prezident Adlí Mansúr už požiadal bezpečnostné zložky, aby "prijali všetky nevyhnutné opatrenia na zaistenie bezpečnosti a poriadku". Nespresnil však, aké konkrétne opatrenia budú výnimočný stav sprevádzať.

Po zásahoch na káhirskom Námestí Rábiu al-Adavijju a Námestí egyptskej obrody (Mídán Nahadat Masr) Moslimské bratstvo vyzvalo Egypťanov na masové demonštrácie, aby odsúdili "masakru" spáchanú na jeho prívržencoch. Násilné strety medzi Mursího podporovateľmi a bezpečnostnými silami už hlásili aj z iných častí Egypta, pričom došlo aj k niekoľkým útokom na kostoly, čo malo byť podľa kresťanských aktivistov "pomstou" islamistov za spoluprácu s novým vedením. V samotnej Káhire medzitým demonštranti podľa svedkov zablokovali niekoľko komunikácií a snažia sa vybudovať nový tábor.

Podľa agentúry AFP si najnovšie násilie vyžiadalo najmenej 124 obetí, Moslimské bratstvo však hovorí až o 2 200 mŕtvych a vyše 10 000 zranených. Medzi osobami, ktoré podľahli strelným poraneniam, je údajne 17-ročná dcéra jedného z vodcov Moslimského bratstva Muhammada al-Baltádžího ako aj 61-ročný kameraman britského spravodajského kanála Sky News.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies